Mielipiteet

Kirjoittajan mukaan Muonion Sähköosuuskunnan perusmaksu vuodessa 3x25 A pääsulakkeella on 125,64 euroa ja vastaavasti Kajavella perusmaksu on 477,00 euroa vuodessa.

Lukijan mielipide: Näin meitä kainuulaisia kupataan

Sattuipa tuossa käteeni kahden eri sähkönsiirtoyhtiön tammikuun 2024 laskut.

Toinen yhtiöistä on kainuulainen Loiste-konserniin kuuluva Kajave ja toinen Lapissa toimiva yhtiö Muonion Sähköosuuskunta.

Nämä yhtiöt eroavat toisistaan ainakin siten, että Muonion Sähköosuuskunta on paikallisomistuksessa oleva yhtiö ja toimii vaatimattomissa tiloissa Muonion kirkonkylällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajave on Kajaanin kaupungin, Sotkamon ja Kanerva Energia Oy:n omistama ja pääkonttori on melkoinen lukaali Kajaanin Komiaholla.

Molempien sähkönsiirtoyhtiöiden toimialue on harvaanasuttua ja siirtolinjat ovat pitkät. Muonion Sähköosuuskunnan alueella asutus on Kainuutakin harvempaa ja siirtolinjat siten pitemmät/kuluttaja.

Suurin poikkeama on kuitenkin sähkönsiirron perusmaksussa.

Muonion Sähköosuuskunnan perusmaksu vuodessa 3x25 A pääsulakkeella on 125,64 euroa ja vastaavasti Kajavella perusmaksu on 477,00 euroa vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jossakin täytyy olla siis perustavaa laatua oleva ero.

Kajavella ovat varmaankin jo kiinteät kustannukset paljon korkeammat kuin muoniolaisilla.

Kainuulainen Kajave joutuu ”riistämään” osakeyhtiönä vuosittain osingonjakoa varten asiakkailtaan yli 20 miljoonaa euroa.

Perustavaa laatua on kustannusten muodostumisessa kuitenkin erilainen yhtiömuoto.

Muonion Sähköosuuskunnan yhtiömuodon ollessa osuuskunta sen ei tarvitse tuottaa omistajilleen voittoa osingonjakoa varten, mutta kainuulainen Kajave joutuu ”riistämään” osakeyhtiönä vuosittain osingonjakoa varten asiakkailtaan yli 20 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tästä potista noin puolet ottaa Kajaanin kaupunki, 1/3 menee Kanerva Energia Oy:lle, joka siirtää sen sitten omistajilleen Ruotsiin ja Ranskaan ja loppu jää ilahduttamaan sotkamolaisia.

Näin meitä kainuulaisia kupataan. Mahdollisuuden tähän kuppaukseen ovat vuosien saatossa antaneet kainuulaiset kunnallispoliitikot ”todella viisaiden energiapoliittisten ratkaisujen” kautta puolustaessaan meitä kainuulaisia veronmaksajia ja sähkön käyttäjiä.

Kirjoittaja on kajaanilainen ex-kansanedustaja (ps.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä