Mielipiteet

Lukijan mielipide: Omavaraisuus, huoltovarmuus ja turve

Suomen kaikesta energiankäytöstä on kotimaista vain 30 prosenttia, loput tuodaan ulkomailta. Turpeella tuotetaan noin 5 prosenttia kokonaisuudesta, eli jos siitä luovutaan, putoaa kotimaisuusaste 25 prosenttiin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti, kuinka riippuvainen Suomi on ulkomaisesta ja varsinkin Venäjältä tuodusta energiasta. Venäjän osuus tuontienergiasta oli 60 prosenttia.

Ukrainan sota sai Suomen päättäjät vihdoin ja viimein ymmärtämään turpeen merkityksen energian omavaraisuudelle ja huoltovarmuudelle ja siksi Huoltovarmuuskeskus on nyt saanut tehtäväkseen varautua energiapulaan täyttämällä turvevarastot. Tämä kaikki tapahtuu aivan liian myöhään. Turvetta olisi tarvittu varastoon ja kulutukseen jo ennen Ukrainan tapahtumiakin.

Turvetta ovat nostaneet valtiojohtoinen Vapo (nyk. Neova Oy) ja yksityiset turvetuottajat. Huoltovarmuuskeskuksen olisi luullut kysyvän tarjouksia kaikilta alan toimijoilta, myös yksityisiltä tuottajilta, eli mihin hintaan turvetta voidaan nostaa ja varastoida varmuusvarastojen tarpeisiin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Huoltovarmuuskeskus sai valtiovallalta ohjeet tilata energiaturvetta turpeennoston jo lopettaneelta Neova Oy:ltä, jolla ei ole omaa suotraktorikalustoa eikä turpeennostoon tarvittavaa henkilökuntaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtiovallan turvevastaisten toimien takia on ammattitaitoinen henkilökunta vähentynyt merkittävästi, joten Neovalla tulee olemaan suuria vaikeuksia toimittaa Huoltovarmuuskeskuksen tilaamat turpeet.

Muuttuneessa maailmantilanteessa on omavaraisuus energian ja ruuan tuotannossa korostetun tärkeää. Turvetta tarvitaan näihin molempiin.

Miika Mantela

turveyrittäjä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapio Salminen

turve uusiutuvaksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilö

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä