Mielipiteet

Lukijan mielipide: Palveluiden keskittäminen ei ratkaise soten talousongelmia

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä elää yli varojensa. Arviot säästötarpeista vaihtelevat 10-40 miljoonan euron välillä.

Päättäjien ja virkamiesten huolena on, että tuleva Kainuun hyvinvointialue ei säily itsenäisenä, mikäli taloutta ei saada kuntoon. Huoli on aiheellinen. Virkamiehet ovat etsineet säästökohteita ja tuoneet soten yhtymähallitukselle esityksiä yksittäisten palveluiden lakkauttamisista.

Kysyn kuitenkin, mitä teemme itsenäisellä hyvinvointialueella, joka ei tarjoa palveluita ihmisille heidän asuinpaikkakunnillaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi jo 10 miljoonan euron säästötarve on niin suuri, ettei sitä saavuteta, vaikka lakkauttaisimme kaikki terveysasemat ja -keskukset Hyrynsalmelta, Paltamosta, Ristijärveltä, Sotkamosta ja Vuolijoelta.

Mielestäni Kainuun kylien palveluiden alasajo ei ole millään mittarilla kestävä ratkaisu. Säästöt on sen sijaan löydettävä luopumalla tarpeettomista tiloista, varmistamalla varhainen hoitoon pääsy sekä ennen kaikkea parantamalla toiminnan kustannustehokkuutta.

Tänä vuonna sote-hallituksen enemmistö on onneksi ollut kanssani samoilla linjoilla, koska useat esitykset kylien palveluiden lakkauttamisista on äänestyksissä hylätty. Viimeisimpänä äänestettiin Otanmäen hammashoitolan kohtalosta jo toista kertaa kuluvana vuonna. Esitykseni hammashoitolan säilyttämisestä voitti ja lähipalvelut Otanmäessä jatkuvat.

Tulevan hyvinvointialueen tarkoitus on varmistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja oikea-aikaisuus, sekä panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan. Yhtenä kirjattuna tavoitteena on vastaanottoaikojen laajentaminen iltoihin ja viikonloppuihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelu sote-palveluista kiihtynee aluevaaleja kohti mentäessä. Vaalihuuman keskelläkin on muistettava antaa työrauha hoitotyötä tekeville ammattilaisille, koska he eivät ole syyllisiä tämänhetkisiin ongelmiin, eivätkä tulevan hyvinvointialueen haasteisiin.

Palautetta hoitoon pääsystä voi osoittaa Kainuun soten virkamiehille sekä kuntayhtymän hallituksen ja valtuuston jäsenille. Päättäjien on syytä kuunnella herkällä korvalla hoitajien ja lääkärien näkemyksiä siitä, mikä olisi paras tapa huolehtia Kainuulaisista ihmisistä, nyt ja tulevaisuudessa.

Tea Heikkinen

sote-hallituksen jäsen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

aluevaaliehdokas (ps.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä