Mielipiteet

Lukijan mielipide: Perusmaksut tapetille

Olen osakkaan edustajana yksityistien hoitokunnassa. Tietä on tontin kohdalla muutama metri, yksikkömaksumme 2 euroa ja 52 senttiä. Erään toisen osakkaan yksikkömaksu on 28 senttiä. Mutta meiltä kaikilta peritään lisäksi 50 euron perusmaksu.

Asia saattaa jopa huvittaa, mutta on osa laajempaa ilmiöitä kun palvelujen laskuihin ujutetaan yhä enemmän perusmaksuja, joihin asiakas ei pysty itse vaikuttamaan.

Esimerkiksi vesilaskuissa perusmaksujen osuus on noussut koko ajan. Vaikka asiakas kuinka pyrkisi säästämään luontoa ja omia kulujaan vähentämällä veden kulutusta, niin säästömahdollisuus alkaa olla olematon. Perusmaksu paukkuu kiinteänä pieneläkeläisen kukkaroon, vaikka yrittäisi olla kuinka vesipihi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ympäristöystävällisyydestä rankaisee näin myös luontokaupunki Kajaani, vaikka laskutuksen kohteena pitäisi olla nimenomaan kulutus.

Kun Loisteen energialaskuja tai Kajaven sähkönsiirtohintoja käytetään kuntavaalien keppihevosina, niin harvempi vilkaisee laskujen hintarakennetta.

Minulle tulee uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö Loiste Tuuli. Viimeisin lasku 8,41 euroa, josta perusmaksun osuus 2,97 euroa eli yli kolmasosa ja loppu sitä energiaa arvonlisäveroineen.

Sähkönsiirrossa olemme sähköverkon vankeja omistipa sen kuka tahansa. Tavallisena kerrostaloasujana viimeisin lasku 90,72 euroa, josta veroja 17,56 euroa. Tuossakin laskussa varsinaista sähkönsiirtoa 16,38 euroa ja loppu perusmaksua sekä veroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä Loisteeseen ja sen omistamiseen tulee, niin totta kai kajaanilaiset ja sotkamolaiset siitä hyötyvät, sehän on jo osakeyhtiön lakimääräinen tavoite tuottaa liikevoittoa omistajille. Ellei tätä omistusta ja tuottoja olisi, niin kuntaverotus olisi kireämpi, maksut korkeampia, koulut korjaamatta ja uudet rakentamatta.

Kajaven sähkönsiirron hintoihin olennaisesti vaikuttava linjojen rakentaminen, ylläpito, korjaus ja kaapelointi tapahtuu yhtiön toimialueella pääasiassa Kajaanin ja Sotkamon ulkopuolella. Kainuulaisista Kajaven sähkönsiirtoasiakkaista, kustannusten maksajista, kuitenkin jo yli puolet asuu Kajaanissa.

Siksi kuntavaalipuheet sähkörahojen jakelusta ympäriinsä kuntiin, jotka itse rahastivat myymällä omat osuutensa ulkomaalaisomistajalle eivätkä kanna Kajaanin ja Sotkamon tavoin velkataakkaa energiakonsernin säilyttämisestä kainuulaisomistuksessa, ovat pohjattomia.

Meille kaikille asiakkaille tärkeintä olisi sähkönsiirtohintojen nousun katkaisu ja alentaminen koko Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varma sähkönjakelu on tärkeää ja sekin kuka verkon omistaa. Ettei käy kuten Jyrki Kataisen (kok.) pääministerikaudella, jolloin valtion omistama Fortumin verkko (700 000 asiakasta) myytiin ulkomaalaisomisteiselle Carunalle ja tämä rumba sai vauhtia ympäri Suomen.

Aki Räisänen

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä