Mielipiteet

Lukijan mielipide: Riippumaton Isännöinnin eettinen neuvosto uudistaa isännöinnin valvonnan

Vuoden 2024 alussa aloittaa toimintansa uusi Isännöinnin eettinen neuvosto.

Keskuskauppakamarin yhteyteen tuleva Isännöinnin eettinen neuvosto on riippumaton taho, joka ottaa kantaa isännöinnin ja taloyhtiöiden välisiin kiistoihin ja epäselvyyksiin.

Keskuskauppakamari nimittää neuvostoon ulkopuolisen puheenjohtajan ja kaksi jäsentä. Isännöintiliitto ja taloyhtiöiden etujärjestö Kiinteistöliitto nimittävät kumpikin kaksi jäsentä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lausuntoa voi pyytää Isännöintiliiton jäsenyrityksistä, ISA:n auktorisoimasta isännöintitoimijasta ja muusta isännöintialan ammattimaisesta toimijasta, joka on isännöintisopimuksessa sitoutunut noudattamaan Isännöinnin eettisiä ohjeita.

Valvontamenettely piirissä on näin ollen noin 90 prosenttia isännöintialan ammattimaisista toimijoista.

Jokaisen taloyhtiön hallituksen kannattaa tutustua Isännöinnin eettisiin ohjeisiin. Valitettavasti eettiset ohjeet tunnetaan vielä huonosti.

Taloyhtiölle isännöinti on tärkein asiantuntijapalvelu ja toimiva yhteistyö on olennaista osakkaiden yhteisiä asioita taloyhtiössä hoidettaessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopimusten säännöllinen käsittely ja ajan tasalla pitäminen, selkeät hinnantarkastusmenettelyt sekä isännöinnin kokonaiskustannuksen avaaminen vuositasolla kiinteän palkkion ja erillisveloitusten euromääriin lisäävät läpinäkyvyyttä.

Positiivista on hankintamenettelyjen selkiyttäminen sekä isännöinnin vaihtotilanteissa tiedonsiirron parantaminen.

Mikäli hallitus kokee, ettei isännöinti toimi eettisten ohjeiden mukaan, hallitus voi tehdä lausuntopyynnön Isännöinnin eettiselle neuvostolle.

Kaikki Isännöinnin eettisen neuvoston käsittelemät tapaukset julkaistaan, mutta jos seuraamuksena isännöintiyritykselle on varoitus, erottaminen Isännöintiliitosta tai auktorisoinnin menetys, julkaistaan myös yrityksen nimi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eettisen neuvoston lausunnot ohjaavat isännöintiyrityksiä toimimaan eettisten ohjeiden mukaisesti ja kehittämään toimintatapojaan oikeaan suuntaan.

Suurin osa isännöintiyrityksistä varmasti noudattaakin eettisiä ohjeita, mutta osalle ohjeiden noudattaminen edellyttää muutosta toimintaan.

Isännöinnin tulee aina toimia huolellisesti ja taloyhtiön edun mukaisesti.

Johanna Laitala

toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä