Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ruoan arvonlisäveroa ei saa nostaa

Valtiovarainministeriö (VM) esittää ruoan arvonlisäveron korottamista 14 prosentista 24 prosenttiin. En hyväksy ruoan alvin nostoa. Mikäli myös yleinen alv nousisi 24 prosentista, iskisi nousu ruoan alviin yli 10 prosentilla. Maksajina olemme me tavalliset suomalaiset.

Perheen 114 euron ruokaostoksista 14 euroa on arvonlisäveroa. Jos alv nostettaisiin yleiselle 24 prosentin tasolle, nousisi ruokakassin hinta kympillä 114 eurosta 124 euroon.

Isompi perhe ostaa helposti 10-15 kertaa kuukaudessa tuon reilun satasen ruokakassin. Alvin nosto tekisi 150 euroa kuukaudessa. Tämä olisi raju lisä, kun korkojen nousut ovat helposti tuoneet 100 000 euron velkamäärällä jo 250-300 euroa lisää kuukausikuluja ja monelle lapsiperheelle jopa yli 500 euroa. Sähkölaskujen nousu on tuonut toisen mokoman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiskelijoille, vanhempainvapaalla oleville, eläkeläisillä tai työttömille ruokamenot ovat iso osa kaikista kuluista. Veron korotus iskisi siten pienituloisimpiin rajuimmin.

Ruoan alv iskee myös kotimaisiin tuottajiin. Kun hinnat nousevat, tuoreesta ruoasta perheissä tingitään ja ostokset ohjautuvat halvempiin eineksiin. Ne tuotetaan usein kaukana Suomesta ilman vastaavia laatukriteerejä kuin Suomessa. VM esittää maatalouden alasajoa Pohjois-Suomessa esittämällä leikkauksia pohjoiseen tukeen. En voi hyväksyä tätä.

Iso-Britannia piti EU-aikanaan ruoan alvin nollassa. Minun kantani on ehdoton ei ruoan alvin siirtämiselle yleiseen alv-tasoon.

Verosopeutus pitää aloittaa asettamalla verot ulkomaisilla eläkeyhtiöille ja yrityksille, jotka toimivat jopa 0-verolla. Myyntivoittoverot pitää asettaa samalle 30-34 pääomaverokannalle kuin esimerkiksi tavallisilla suomalaisilla metsänomistajilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotimainen ruoka ja energia ovat keskeinen osa Suomen huoltovarmuutta. Kohtuuhintainen ruoka on turvattava suomalaisille. Ruoantuottajat eivät kestä enää yhtään lisärasitteita.

Sami Kilpeläinen

valtiotieteiden maisteri, maatalous- ja metsätieteiden maisteri

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä