Mielipiteet

Lukijan mielipide: Samassa veneessä ja kaikki soutavat

Pitkän aikavälin väestöennusteet ovat yhtä osuvia kuin seuraavan päivän sääennuste. Niiden mukaan Kainuun väkiluku kehittyy lähimmän kahdenkymmenen vuoden kuluessa seuraavaan tahtiin: Kajaanin ja Sotkamon väkiluku pienenee yli kymmenellä prosentilla, Paltamon ja Ristijärven noin viidenneksellä ja muiden kuntien lähes kolmanneksella. Kipeää tekee.

Kajaanissa asuu nyt yli puolet Kainuun asukkaista, mutta väkimäärän huippuvuodet ovat takana päin. Kajaanin väkiluku oli enimmillään neljännesvuosisata sitten vuonna 1995, jolloin asukkaita oli lähes 40 000.

Sen jälkeen väkiluku on tasaisesti pienentynyt, eikä se enää koskaan nouse vuoden 1995 tasolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun Sanomat (21.4.) kertoo Kalevi Sorsa -säätiön tekemästä kuntien kehittyneisyysluokituksesta, jonka mukaan Kajaani sijoittuu kakkosluokkaan, Sotkamo kolmosluokkaan ja muut Kainuun kunnat viimeiseen eli neljänteen luokkaan.

Säätiö ehdottaa uudistusta, jossa kuntien tehtävät eriytettäisiin. Haastatelluilta kainuulaisilta kunnallispoliitikoilta esitys ei saa kannatusta. Ei saa minultakaan. Kun suurin osa Kainuun kunnista on luokiteltu taantuviksi kunniksi, niin mihin nämä voisivat sitten erikoistua.

* * *

Oli ilahduttavaa lukea kommentteja, joiden mukaan Kainuun kuntajaotusta voidaan muuttaa, jopa niin että päädytään yhteen kuntaan.

Se kunta ei olisi kuitenkaan Kajaani, vaikka monet Kajaanissa niin haluaisivatkin. Se ei ole paras lähtökohta tavoitteelle yhdestä kunnasta Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuulaiset eivät hevin taivu isäntä ja rengit -asetelmaan. Mutta samassa veneessä on opittu aiemminkin olemaan ja yhdessä soutamaan. Tähän palataan lähiviikkoina tarkemmin.

Ismo Heikkinen

kuntavaaliehdokas (vas., sit.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä