Mielipiteet

Lukijan mielipide: Sinisiä ajatuksia korkeakoulutuksesta

Ollessani yliopisto-opintojen vaihdossa Ranskassa Caen’in yliopistossa, mieleeni jäi heidän näkemyksensä yliopiston merkityksestä.

Orientaatioluentojen pitäjä kertoi, kuinka he kouluttavat alueen tarpeisiin juristeja, ekonomeja, opettajia jne.

Jos kaipasi kansainvälistä huippututkimusta tai uraa, he suosittelivat hakeutumaan Ranskan huippuyliopistoihin, joissa pystyi etenemään tutkimuksessa tai opinnoissa, kuinka pitkälle hyvänsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaista korkeakoulukeskustelua taas leimaa kapea näkökulma tutkimusyliopistojen vertailulistoista maailmalla ja alueiden tarpeiden unohtamisesta.

Molempia mahdollisuuksia tarvitaan ja yliopistokeskusten avulla olisi mahdollista rakentaa alueellisesti kattava yliopistollinen koulutusverkosto yhteistyöllä emoyliopistojen tai muiden kumppaniyliopistojen kanssa.

"Toivottavasti neljäs ministeri toden sanoo ja Kainuussa päästään jälleen kouluttamaan opettajia."

Kesällä 2019 vieraili silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Kainuussa.

Minulla oli ilo olla kuljettajana ja autossa oli aikaa kertoa Kainuun kuulumisia ja toiveita uudelle ministerille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerroin alati pahenevasta opettajapulasta Kainuussa ja esitin jo monessa keskustelussa esiin nousseen toiveen monimuotoisesta opettajankoulutuksesta alueen tarpeisiin sovitettuna.

Ministeri Saarikko lupasi harkita ehdotusta, mikäli ehdotuksia ministeriöön tulee. Tiede- ja kulttuuriministerivaihdosten myötä tätä keskustelua on jatkettu Hanna Kososen , Antti Kurvisen ja viimeisimpänä ministeri Petri Honkosen sekä heidän esikuntiensa kanssa.

Samaan aikaan opettajien koulutushanketta on valmisteltu hyvässä yhteistyössä Oulun yliopiston ja Kainuun toimijoiden kesken. Toivottavasti neljäs ministeri toden sanoo ja Kainuussa päästään jälleen kouluttamaan opettajia.

Opiskelu tosin tapahtunee nykyaikaisin metodein, toiveet Kajaanin opettajankoulutuskampuksen takaisin saamisesta taitavat olla ylioptimistisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näitä opetukseen liittyviä ja muita uusia kainuulaisia "sinisiä ajatuksia" tarvitaan myös keväällä valittavalle eduskunnalle sekä hallitusohjelmaan ehkä enemmän kuin koskaan rajusti muuttuneen maailmanpolitiikan ja sen vaikutusten vuoksi.

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (kesk.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä