Mielipiteet

Kirjoittajien mukaan joustavat datakeskukset voisivat parhaimmillaan luoda pohjahinnan sähkölle. Ne turvaisivat uusien energiainvestointien takaisinmaksuajan ja voisivat houkutella uusia investointeja Suomeen. Kuvituskuva.

Lukijan mielipide: Suomi tarvitsee joustavia teollisia sähkönkuluttajia

Kainuun Sanomissa 29. elokuuta ilmestyneessä mielipiteessä Fortumin Petra Lundström vastasi professori Peter Lundin vihjailuun siitä, että sähköntuottajat voisivat vaikuttaa sähkön hintaan huoltoseisokeilla ja tehorajoituksilla.

Lundström huomautti tällaisen toiminnan olevan laitonta ja ydinvoiman vuosihuollot suunnitellaan hyvissä ajoin etukäteen mm. tuotantokatkosten vaikutusten minimoimiseksi.

Lundströmin mukaan sähkön hintaheilunnan perimmäinen syy on sähköntuotannon rakenteellinen muutos eli tuotannoltaan ennustamattoman uusiutuvan energian suhteellisen osuuden kasvu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme Lundströmin kanssa samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee lisää vakaata ja joustavaa tuotantoa. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitsemme lisäksi kysyntäpuolelle vakaata ja joustavaa teollisen mittakaavan kuormaa.

Suomi tarvitsee lisää joustoja, sähköenergian varastointia ja säätömarkkinan tehostamista.

Joustavat teolliset sähkönkuluttajat kykenevät normaalioloissa takaamaan tasaisen ja ennakoitavamman hinnan energiantuottajille.

Lisäksi kysyntäjoustajien parhaimmisto joustaa nopeasti – jopa nollille – kulutuksessaan. Tämä tasaa esimerkiksi huoltoseisokkien tai ennakoimattomien tapahtumien aiheuttamia hintapiikkejä.

Suomi tarvitsee lisää joustoja, sähköenergian varastointia ja säätömarkkinan tehostamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keinoja joustavuuden parantamiseen on monia, mutta kaikki keinot eivät ole järjestelmätasolla samanlaisia tai -arvoisia.

Parhaimmillaan joustavat datakeskukset loisivat pohjahinnan sähkölle.

Esimerkiksi vetyelektrolyysi ei ilmesty puskista joustavaksi sähköenergian ostajaksi, mutta esimerkiksi joustavat datakeskukset ovat jo täällä.

Joustavissa datakeskuksissa tapahtuva laskenta on tilatonta, jonka vuoksi ne voivat säätää kulutustaan portaattomasti ylös- ja alaspäin.

Kulutuksen säädöllä ei ole käytännössä vaikutusta tällaisten datakeskusten loppuasiakkaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parhaimmillaan joustavat datakeskukset loisivat pohjahinnan sähkölle. Ne turvaisivat uusien energiainvestointien takaisinmaksuajan ja voisivat houkutella uusia investointeja Suomeen.

Poikkeustilanteissa nämä ostajat leikkaavat kulutustaan ja auttavat turvaamaan kohtuullisen sähkön hinnan muille kuluttajille.

Eri arvioiden mukaan Suomeen rakennetaan nyt paljon lisää uusiutuvaa tuotantoa.

Tämä tulee kasvattamaan ja voimistamaan sähkön hintaheiluntaa, mikäli kysyntäpuolella muutokseen ei reagoida ajoissa.

Joustavat teollisen mittakaavan kuormat ovat rakennemuutoksessa avainasemassa: ne tasaavat sähkön hintaa ja turvaavat osaltaan luotettavan ja ja kohtuuhintaisen sähköntuotannon Suomessa.

Thomas Brand

tutkimusjohtaja

Coinmotion Oy

Jaakko Kaijala

datakeskusasiantuntija

Nordblock Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä