Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suurpetokyselyn tulos: susia on Kuhmossa liikaa

Suomen riistakeskus myönsi luvan tammikuussa 2021 pihoissa pyörineen susilauman kannanhoidolliseen metsästykseen Kuhmon Saunajärvellä. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus määräsi luvan täytäntöönpanokieltoon Luonnonsuojeluliiton valituksen pohjalta.

Vuosittainen karhunmetsästys peruuntui kahden eri Luonnonsuojeluliiton valittaessa luvista elokuussa 2022. Kaksi kuukautta myöhemmin Pohjois-Suomen hallinto-oikeus arvioi asiaa uudelleen ja totesi, ettei Suomen riistakeskuksen päätöksen täytäntöönpanoa karhun kannanhoidollisesta metsästyksestä ole enää syytä pitää kiellettynä. Metsästystä ei kuitenkaan aloitettu, koska valoisa aika oli jo vähentynyt, ja karhut alkoivat jo vetäytyä talviunille.

Kuhmon suurpetotyöryhmä teetti kuntalaiskyselyn suurpedoista, vastauksia saatiin yli 1000 kpl. Vastanneista 81,3 % koki susia olevan liikaa Kuhmon alueella. Kannanhoidollista metsästämistä kannatti 55,6 % vastanneista ja poikkeusluvallista metsästämistä 26.2 %. 70,7 % vastanneille on ollut haittaa suurpedoista arkielämässä ja 25,5 % koki pelkäävänsä niitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastaajista 81 % näki haitalliseksi valokuvauskojujen ympärillä olevat haaskaruokintapaikat, jotka tarjoavat helpon aterian pedoille. Voidaan todeta, että esimerkiksi suden joutuessa erotetuksi laumasta, sen ruoan hankinta vaikeutuu ja se hakeutuu asutusten lähistölle, jolloin perheiden koirat ovat vaarassa.

Tietokirjailija ja valokuvaaja Antti Haataja kertoi Ylen Aamu tv:n haastattelussa 10.1.2023 laskeneensa sudelle markkina-arvon, jonka mukaan yhden suden tuotto hiilensidonnassa on 270 000 euroa vuodessa. Toiset vielä luovemmalla mielikuvituksella varustetut puhuvat miljoonista euroista.

Kuinka kauan meidän harvaan asutun seudun asukkaiden tulee kestää tätä todellisuudesta vieraantunutta aatemaailmaa? Toisille tässä on kysymys elinkeinosta, toisille harrastuksesta. Lampola on joutunut lopettamaan toimintansa petovahinkojen vuoksi, metsästäjät eivät voi toteuttaa harrastustaan koirien kanssa (vuodesta 2000 lähtien susi on tappanut yli 100 koiraa Kuhmossa) ja metsästysmatkailu kärsii.

Kun susi näyttäytyy suuremman kaupungin liepeillä, löytyy poikkeuslupa tällaisen yksilön kohdalla välittömästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisin kuin väitetään Suomen suurpetopolitiikasta ei päätä EU, vaan me itse kansallisesti. Jos tulen valituksi eduskuntaan, teen kaikkeni suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi ja kannanhoidollisista luvista valittamisen estämiseksi lailla. Lainsäädäntöä tulee muuttaa myös haaskaruokinnan osalta suurpetojen luontaisen ihmisarkuuden varmistamiseksi.

Erä- ja koiraharrastuksen, sekä turvallisemman Suomen puolesta

Mikko Polvinen

eduskuntavaaliehdokas (ps.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmo

Metsästäjäliitto pitää erityisen valitettavana LUKEn tuoretta päätöstä olla pannoittamatta susia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä