Mielipiteet

Lukijan mielipide: Taiteilijan vapaudella kainuulaisten kimppuun

Olipa ahdistava ja masentava katselukokemus maanantaina 29.3. Suomen tärkeimmällä tv-kanavalla esitettiin parhaaseen katseluaikaan elokuva Jättiläinen , joka oli "lähes tosiasioihin perustuva" kuvaus Talvivaaran kaivoksesta. Elokuvassa asetettiin kyseenalaiseksi kainuulainen asioidenhoito, päätöksenteko, elinkeinoelämä ja elinympäristö.

Elokuva on tehty verovaroin ja siihen oli kiinnitetty eturivin tekijät ja näyttelijät. Jussi-palkintokin on annettu Pekka Perän pääosaa esittäneelle. Elokuvan autenttisuutta korosti, että monet päättäjät oli pantu esiintymään omalla äänellään ja kuvallaan uutismateriaaleista.

Käynnissä olevassa some-keskustelussa käy selvästi ilmi, että monet pitävät elokuvaa paikkansapitävänä dokumenttina. Elinympäristö on pysyvästi pilattu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun asioiden mustamaalaamisen lisäksi – siihenhän me olemme jo saaneet tottua – kyseenalaiseksi asiaksi pantiin virkakoneiston toiminta. Lupa- ja valvontaviranomaisten riippumattomuus, asiantuntemus, puolueettomuus ja toimintamotiivit asetettiin kyseenalaiseksi.

Tällaista voisi hyvin kuvata jo valeinformaation levittämiseksi, josta nykyisin yritetään kovasti varoittaa ja ihmisiä yritetään opettaa kehittämään medialukutaitojaan. Elokuvalla murennettiin luottamusta viranomaisiin, joiden pitäisi toimia meidän kaikkien hyvinvoinnin turvaajina.

Näin tehdään otollista ilmapiiriä salaliittoteorioille. Taiteilijan vapaudella ei sellaista pitäisi lisätä. Metsästysharrastus esitettiin leimaavassa valossa. Ketähän tuokin hyödyttää? Elokuva on vielä nähtävillä Yle Areenassa, jossa voi arvioida tätä minunkin mielipiteeni oikeutusta.

Mitenhän ne vahingot "meidän vapaassa tiedonvälityksessä" korjataan. Kova tosiasia alkaa jo olla, että Terrafamesta on tulossa yksi Suomen ja Euroopankin vihreän siirtymän eturivin toimijoista. Sen akkumateriaalien tuotannolla vähennetään riippuvuutta Kiinasta ja kongolaisen lapsityövoiman käytöstä, kun kehitetään fossiilisesta energiankäytöstä luopumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hannu Kemppainen

kaupunginvaltuutettu

Kajaani

kuntavaaliehdokas (kd. sit.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä