Mielipiteet

Lukijan mielipide: Taloyhtiöt tarvitsevat rohkeampaa tupakointisääntelyä

Tupakointi aiheuttaa taloyhtiöissä monenlaisia hankaluuksia. Se haittaa esimerkiksi parvekkeiden käyttöä, estää asuntojen tuulettamista kesähelteillä ja aiheuttaa savun tai hajun kantautumista epätiiviistä rakenteista naapuriin.

Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin kiinteistöllään ottamalla yhtiöjärjestykseen tupakointikieltoehdon.

Tämä edellyttää kuitenkin kaikkien osakkaiden suostumusta. Uudiskohteissa tupakointikiellon voi ottaa yhtiöjärjestykseen helposti jo rakentamisvaiheessa, mutta vanhoissa taloyhtiöissä se onnistuu vain harvoin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asunto-osakeyhtiö voi hakea myös viranomaisen määräämää tupakointikieltoa parvekkeille tai asuintilojen sisäosiin.

Haasteeksi parveketupakointikieltojen kohdalla ovat nousseet viranomaisen perimät maksut, jotka ovat suurissa kunnissa voineet nousta jopa useisiin tuhansiin euroihin.

"Tupakointi taloyhtiöiden ja muiden asuntoyhteisöjen kiinteistöissä tulisi säätää nykyistä laajemmin jo suoraan tupakkalain perusteella kielletyksi."

Viranomaisen määräämien tupakointikieltojen toimivuutta rapauttaa osaltaan se, ettei taloyhtiöllä ole riittävästi keinoja puuttua rikkomuksiin.

Asunto-osakeyhtiö voi puuttua erilaisiin asumishäiriöihin käytännössä vain huoneiston hallintaanotolla, joka on toimenpiteenä erittäin järeä ja saattaa johtaa oikeudenkäynteihin, joiden lopputuloksesta ei ole varmuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viranomaisen määräämän tupakointikiellon seuraamukseksi on säädetty uhkasakko, mutta tähän liittyy merkittäviä käytännön haasteita.

Viranomaisen on nimittäin todennettava kiellon rikkominen tarkoin, mutta mahdollisuudet todentaa esimerkiksi näköhavainnoin kuka parvekkeella tupakoi, ovat usein rajalliset, jopa olemattomat.

Savuton Suomi 2030 -tavoitteen saavuttaminen edellyttää seuraavalta hallitukselta rohkeaa tarttumista haasteisiin.

Tupakointi taloyhtiöiden ja muiden asuntoyhteisöjen kiinteistöissä tulisi säätää nykyistä laajemmin jo suoraan tupakkalain perusteella kielletyksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi tupakkalain kieltojen rikkomisesta tulisi säätää helposti määrättävissä ja täytäntöönpantavissa oleva laiminlyöntimaksu.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton toiminnanjohtaja Pohjois-Suomessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä