Lukijan mielipide: Taloyhtiöt tarvitsevat rohkeampaa tupakointisääntelyä
Tupakointi aiheuttaa taloyhtiöissä monenlaisia hankaluuksia. Se haittaa esimerkiksi parvekkeiden käyttöä, estää asuntojen tuulettamista kesähelteillä ja aiheuttaa savun tai hajun kantautumista epätiiviistä rakenteista naapuriin.
Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin kiinteistöllään ottamalla yhtiöjärjestykseen tupakointikieltoehdon.
Tämä edellyttää kuitenkin kaikkien osakkaiden suostumusta. Uudiskohteissa tupakointikiellon voi ottaa yhtiöjärjestykseen helposti jo rakentamisvaiheessa, mutta vanhoissa taloyhtiöissä se onnistuu vain harvoin.
Asunto-osakeyhtiö voi hakea myös viranomaisen määräämää tupakointikieltoa parvekkeille tai asuintilojen sisäosiin.
Haasteeksi parveketupakointikieltojen kohdalla ovat nousseet viranomaisen perimät maksut, jotka ovat suurissa kunnissa voineet nousta jopa useisiin tuhansiin euroihin.
"Tupakointi taloyhtiöiden ja muiden asuntoyhteisöjen kiinteistöissä tulisi säätää nykyistä laajemmin jo suoraan tupakkalain perusteella kielletyksi."
Viranomaisen määräämien tupakointikieltojen toimivuutta rapauttaa osaltaan se, ettei taloyhtiöllä ole riittävästi keinoja puuttua rikkomuksiin.
Asunto-osakeyhtiö voi puuttua erilaisiin asumishäiriöihin käytännössä vain huoneiston hallintaanotolla, joka on toimenpiteenä erittäin järeä ja saattaa johtaa oikeudenkäynteihin, joiden lopputuloksesta ei ole varmuutta.
Viranomaisen määräämän tupakointikiellon seuraamukseksi on säädetty uhkasakko, mutta tähän liittyy merkittäviä käytännön haasteita.
Viranomaisen on nimittäin todennettava kiellon rikkominen tarkoin, mutta mahdollisuudet todentaa esimerkiksi näköhavainnoin kuka parvekkeella tupakoi, ovat usein rajalliset, jopa olemattomat.
Savuton Suomi 2030 -tavoitteen saavuttaminen edellyttää seuraavalta hallitukselta rohkeaa tarttumista haasteisiin.
Tupakointi taloyhtiöiden ja muiden asuntoyhteisöjen kiinteistöissä tulisi säätää nykyistä laajemmin jo suoraan tupakkalain perusteella kielletyksi.
Lisäksi tupakkalain kieltojen rikkomisesta tulisi säätää helposti määrättävissä ja täytäntöönpantavissa oleva laiminlyöntimaksu.
Kirjoittaja on Kiinteistöliiton toiminnanjohtaja Pohjois-Suomessa.
Kommentit
Jätä kommenttiHei haloo
27.1.2023 11:22
Miks se on pakko änkäytyä asumaan taloihin, joissa on tupakointi jo sallittua?? Kysyy, ennenku muuttaa ja muuttaa semmoseen, jossa ei saa tupakoida, niin ei tarvii vetää hernettä nokkaan joka asiasta. Oma moka, sanoisinko, turha yrittää olla moraalisaarnaajana.
kansalainen
26.1.2023 20:55
koirat ei kuulu kerrostaloon tai kuuluhan ne haukkuvan yötäpäivää.
Keksikää jo uusi aihe
26.1.2023 18:40
Niimpä. Rajoitetaan kaikkea yksilön tekemistä. Lapsiperheet kans pois kerrostaloista, koska ne aiheuttaa meteliä. Samoin lemmikkieläinten pito kielletään. Hiljaisuus voidaan laittaa alkavaksi jo klo. 19.00 ja jatkuvan klo. 10.00 aamulla. Hissin käyttö pitäisi myös kieltää, koska se aiheuttaa meteliä. Ruuanlaitto olisi kans hyvä suorittaa kaikkien yhtäaikaa, ettei kuulu astioiden kolistelua. Turha liikkuminen käytävässä ei ole sallittua. Korkeintaan kaksi kertaa vuorokaudessa voi poistua kotoa. Tossut on oltava jalassa, ettei naapuri kuule milloin nouset tuolista jne. Tämä kaikki siksi , koska on pakko valittaa. Kohta alkaa kevät ja koiran kakat alkaa kummittelemaan.
PK
26.1.2023 16:14
Just joo, kielletään sitten myös juopottelu humaltumistarkoituksessa koska se aiheuttaa paljon häiriöitä ja valvottaa naapureita aamuyölle saakka.