Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tavalliset eläkeläiset jätettävä rauhaan

Julkisuudessa on aloitettu keskustelu eläkkeiden leikkaamisesta.

Nykyisen hallituksen pyrkimys on tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat sekä työpaikkojen syntymiseen, työttömyyden vähenemiseen ja ennen kaikkea valtion talouden tasapainottumiseen ja valtion velanoton saamisen kuriin pitemmällä tähtäimellä.

Osa näistä toimista on jo astunut voimaan ja uusia kohteita haetaan kiivaasti. Viime päivinä on julkisuuteen tulleet myös mahdolliset eläkkeiden leikkaukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen miettinyt ja kartoittanut, miten eläkkeiden leikkaukset voisivat vaikuttaa näihin edellä kertomiini hallituksen tavoitteisiin. Voisiko leikkaamisella on vaikutusta työpaikkojen syntymiseen?

Vaikutus olisi todennäköisesti negatiivinen. Moni eläkeläinen käyttää erilaisia hoivapalveluja, joista hän maksaa osan jopa pienistäkin eläkkeistä. Hän toisin sanoen työllistää.

Eläkkeen leikkaaminen saattaisi johtaa tämän työllistämisen vähentymiseen ja samalla vain ongelmat lisääntyisivät.

Eläkkeiden leikkaus johtaisi ojasta allikkoon eli kokonaisvaikutus olisi negatiivinen.

Eläkkeiden leikkaus vaikuttaisi myös ostovoimaa alentavasti. Valtio kerää huomattavan määrän verotuloja välillisillä ja kulutusveroilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläkeläisten ostovoimaa leikkaamalla valtion ja kuntien verotulot alenevat ja vaikutus valtion ja kuntien talouteen on negatiivinen.

Lopputulos lienee se, että eläkkeiden leikkaus johtaisi ojasta allikkoon eli kokonaisvaikutus olisi negatiivinen.

Lisäksi on huomioitava, että eläkkeet ovat näiden henkilöiden työaikaista säästöä, jotta aktiivisen työn loputtua ja eläkeiän tultua toimeentulo on edelleen turvattua ja kohtuullista.

Oma lukunsa ovat sitten ns. ylisuuret eläkkeet, joihin tavallinen tallaaja ei yllä. Näiden ylisuurten eläkkeiden syntymiselle voitaisiin hyvin harkita jonkinlaista eläkekattoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoin tulisi keskustella ja pohdiskella ns. eläkepakolaisten asioita ja saamista verolle. Ennen kaikkea korkeita eläkkeitä nauttivia on viettämässä eläkepäiviään etelän auringon alla.

He eivät maksa eläkkeistään veroja ollenkaan Suomeen, mutta terveysongelmien tultua tulevat kyllä hoidattamaan itseään kotimaahan ja meidän terveysturvan piiriin.

Siis viesti hallitukselle ja muille: jättäkää tavalliset maamme eläkeläiset rauhaan!

Kirjoittaja on kajaanilainen ex-kansanedustaja (ps.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä