Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tuulivoimastrategia joka kuntaan

Kainuussa keskustellaan vilkkaasti tuulivoimaloiden sijainnista ja päivitettävästä tuulimaakuntakaavasta, kun myllyjä nousee siinä määrin, että ne koskettavat yhä useamman arkipäivää tai lomailua.

Puheissa on myös ylilyöntejä puoleen ja toiseen omien intressien mukaisesti.

Jos halutaan fossiilivapaata energiatuotantoa, niin siitäkin tulee haittavaikutuksensa. Pullasta ei voi syödä vain rusinoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuulivoimalat tuovat kunnille merkittävän, vakaan kiinteistöverotuoton palvelujen kustantamiseen ja maanomistajille vähintään noin 30 vuodeksi vuokratuoton, joka on huomattavasti suurempi kuin metsätaloustuotto.

Voimalarakentaminen synnyttää katkeruutta maanomistajien kesken, kun toinen saa hyvät rahat ja naapuri vain maisemahaitan samalla kun voimalinjojen rakentaminen syö omaa metsää paljon huonommalla korvauksella.

Tuulivoimaloiden lähialueen asukkaille, niin vakinaisille kuin kesämökkiläisille ja kaikille alueelle liikkuville, tulee myllyistä väistämättömiä vaikutuksia.

Tuulivoimayhtiöille kyse on liiketoiminnasta, ei hyväntekeväisyydestä ja jokaisen niiden kanssa sopimuksia tekevän on ymmärrettävä mihin sitoutuu kymmeniksi vuosiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun, niin luonnon kuin meidän jokaisen kainuulaisen kannalta on olennaisen tärkeää, että tuulivoimarakentaminen tapahtuu hallitusti ja yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Siksi Kainuun jokaiseen kuntaan tulee nopeasti laatia oma tuulivoimastrategia, jossa itse määritellään tuulivoimaloiden sijaintia koskevat ehdot ja arvioidaan vaikutukset esimerkiksi matkailuun.

Tuulimaakuntakaavaa aiemmin Kainuun maakuntahallituksessa käsittelleenä olin tätä Kajaanissa esittämässä, ja kaupunginhallitus asettui asian taakse yksimielisesti. Niinpä Kajaanissa tehdään omaa tuulivoimastrategiaa jo tämän keväänä aikana.

Osana työtä jokainen kajaanilainen pääsi 13. helmikuuta asti avoimessa kyselyssä kertomaan mielipiteensä esimerkiksi siihen, mikä etäisyys tuulivoimalasta on vähintään oltava Oulujärven tai Nuasjärven rantaan tai vaikka lähimpään kesäasuntoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin saadaan kunnan päätösvallassa olevaan kaavoitukseen selkeät yhteiset linjat niin kuntalaisten kuin tuulivoimayhtiöiden tietoon jo etukäteen. Vältetään nykytilanne, jossa kinastellaan ja ratkotaan voimaloita hanke kerrallaan ilman kokonaiskuvaa niiden vaikutuksista.

Aki Räisänen

Kajaanin kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja (vas.)

aluevaltuutettu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä