Mielipiteet

Lukijan mielipide: Väki vähenee – menot kasvavat

Tappiokierteessä ollut Kajaanin talous hoidettiin vuosina 2009-2010 tiukoilla ratkaisuilla kuntoon. Talous pidettiin tasapainossa vuoteen 2017 saakka, vastuullisilla talousratkaisuilla ja tiukalla poliittisella talouden seurannalla.

Kevään 2017 kuntavaalien valintojen jälkeen talous ajautui turbulenssiin. Perussuomalaiset hyppäsivät samaan kyytiin.

Mikäli menoja kasvatetaan tällä valtuustokaudella samoin kun edellisen valtuustokauden aikana, on täysin perusteltua kysyä, miten palvelut rahoitetaan. Kuinka tiukalle pienituloisten talous käyttömaksuilla ajetaan? Samalla on kysyttävä, mitä vielä myydään ja osakassopimuksia muutellaan negatiiviseen suuntaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyseisenä aikana Kajaanin väkiluku väheni 954 henkilöllä.

Olen aina ajatellut, että politiikkaan mennään vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen, ja poliitikot hoitavat yhteisiä asioita (ei omia). Kajaanissa ennustetaan olevan asukkaita vuonna 2040 noin 32 000.

Jokainen kaupunkilainen voi miettiä, miltä Kajaanin palvelurakenne näyttää silloin. Koulut, päiväkodit, palveluyritykset, liikunta/tapahtumat, kulttuuripalvelut, matkailu, rakennukset/rakentaminen ja ydinkeskus?

Poliittisten valtuustoryhmien on nostettava osaamisen tasoa ja oltava valmiita linjaamaan kohti tulevaa, haettava ratkaisua ja tehtävä päätöksiä. Valtuustoryhmillä on vastuu kehittämisen suunnasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurten kuntien asukasmäärän muutos on reippaasti miinusmerkkinen edelliseltä valtuustokaudelta. Kajaanin, Sotkamon, Kuhmon ja Suomussalmen yhteenlaskettu väkimäärä väheni 2 324 henkilöllä. Olemme menossa kohti kahdeksan kunnan ja 60 000 asukkaan minihyvinvointialuetta.

Nykyisin tapaa todella harvoin poliitikkoja, jotka kykenevät katsomaan tulevaisuutta ohi seuraavien vaalien. Nykyisen linjan Perussuomalaiset eivät poikkea mitenkään kyseisestä ajattelusta. Vaikka talous sakkaa ja Kainuu autioituu, he näyttävät olevan tyytyväisiä kehitykseen.

Populistinen retoriikka uppoaa äänestäjiin – ei tuollainen vastuunkanto voi toimia pitemmän päälle.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Fiksut ihmiset muuttavat hyvinvointialueille, joissa on vahva realistinen tulevaisuuden näkymä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivo Kyllönen

Kajaani

Kirjoittaja suosittaa kaupunkilaisia miettimään, miltä Kajaanin palvelurakenne näyttää esimerkiksi vuonna 2040.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä