Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vetelät housuissa ja kansa kärsii

Olemme saaneet viime viikot ja kuukaudet seurata lehtien palstoilta, jatkuvatko lennot niin sanotuille maakuntien hiljaisille kentille. Kuka jatkaa ja millä ehdoilla eli millaisia tukia tai ostosopimuksia lentoyhtiöt ja muun muassa kenttien kotikunnat tai valtio tekevät lentojen jatkumiseksi.

Miksi näin? Tämä johtuu siitä, että muun muassa Finnair on pörssiyhtiö ja yhtiön on toiminnassaan ajateltava omistajiensa etua. Lisäksi taustalla kummittelee myös johdon osittainen tulospalkkaus.

Suomen valtio omistaa Finnairista 55,81 %. Valtion osakesalkkua hallinnoi valtioneuvoston kanslia. Finnairilla on lukuisa joukko koti- ja ulkomaisia piensijoittajia, ja heidän etunsa painaa enemmän kuin Suomen kansan etu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu, kun Suomessa on kumarrettu markkinavoimille. Tämän markkinavoimille kumartamisen aloitti vuoden 1987 vaalien jälkeinen Holkerin (kok.) hallitus.

Hyvät ja välttämättömät kansan verovaroilla pystyyn laitetut yritykset on niin sanotusti yksityistetty ja listattu pörsseihin ja ajettu pelimiesten temmellyskentäksi. Finnair ei ole ainoa – esimerkkejä löytyy lukuisia.

Kaikkein räikeimpiä ovat ne tapaukset, jolloin hyvä suomalainen valtionyhtiö on myyty kokonaan ulkomaiseen omistukseen ja uusi omistaja on siirtänyt koko yhtiön pois Suomesta. Suomeen ovat jääneet vain työttömät työntekijät ja jälkihoito.

Puolueistamme erityisen ansiokkaasti tällä yksityistämisen saralla on toiminut kykypuolue Kokoomus. Tosin ei muidenkaan puolueiden roolia voi vähätellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mieleeni tulee yhtenä esimerkkinä Suomen lannoiteteollisuuden myynti norjalaiselle Yaralle. Silloiset ministerit Jyri Häkämies (kok.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) operoivat kaupan, jolla Kemiran lannoiteteollisuus myytiin Norjaan. Vieläpä alle torihintojen. Jo seuraavana lannoitevuonna Yara nosti lannoitteiden hintoja Suomessa noin 83 %.

Tällä on oma osuutensa maatalouden heikkoon kannattavuuteen Suomessa.

Nyt kansanedustajat sitten julkisuudessa räyhäävät ja intoilevat pitävänsä näissäkin asioissa kansalaistemme puolta – saa kai siinä nyt sitten peuhata kun vetelät on jo housuissa ja kansa kärsii.

Pentti Kettunen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ex-kansanedustaja (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä