Kotimaa
Maria Ohisalo: "Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa"
Maailman ensimmäinen vihreä naissisäministeri edellytti puoluevaltuuskunnassa, että lastensuojelun erityisen huolenpidon jonot puretaan.
Lastensuojelun asiakasmitoituksen säätämistä on vauhditettava ja erityisen huolenpidon jonot purettava. Tätä mieltä on vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo .
Ohisalo puhui vihreiden etänä järjestetyn puoluevaltuuskunnan avauksessa lauantaina. Hän korosti aiemminkin esille tuomaansa näkökulmaa, jonka mukaan hyvä sosiaalipolitiikka ja koulutuspolitiikka ovat parasta turvallisuuspolitiikkaa.
Nuorison pahoinvoinnista on puhuttu viime viikkoina paljon. Siihen liittyen hallitus on sopinut, että lastensuojelun resursseja vahvistava asiakasmitoitus astuu voimaan porrastetusti ensin vuonna 2022 ja sen jälkeen seuraavalla hallituskaudella.
– Nyt on paikallaan miettiä, pitäisikö aikataulua kiristää ja toinenkin porras ottaa käyttöön jo tällä hallituskaudella, Ohisalo ehdotti.
Myös lastensuojelulain mukaisten erityisen huolenpidon jaksojen saavutettavuutta olisi Ohisalon mukaan syytä kehittää.
– Jotta saisimme nämä lastensuojelun jonot purettua ja pidemmät jaksot niitä tarvitseville, hintalappu olisi noin 16 miljoonaa euroa.
Vertailukohtana Maria Ohisalo nosti esiin arvion siitä, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle kaikkiaan noin miljoona euroa.
– Tässä on kyse oikeasti tahdosta. Nämä asiat pitää hoitaa kuntoon, Ohisalo vaati.
Elvytysrahaa hoitovelkaan
Vihreiden puheenjohtaja puhui myös hallituksen eduskunnalle antamasta Suomen kestävän kasvun ohjelman selonteosta.
Ohjelman kautta jaettavasta EU-elvytysrahasta vähintään puolet käytetään ilmastokriisin torjuntaan ja vihreään siirtymään. Niillä puretaan terveydenhuollon hoitovelkaakin.
– Näitä rahoja tulisi suunnata myös mielenterveyttä koskevan hoitovelan korjaamiseen, Ohisalo sanoi.
– Nyt olisi paikallaan toteuttaa kiireellisesti Terapiatakuu-kansalaisaloitteen ehdotuksia. Sillä tavoin saisimme purettua mielenterveyspalveluiden jonoja tehokkaasti ja mahdollistaisimme niiden pariin pääsemisen matalalla kynnyksellä.
Turvallisuus on luottamusta
Kun Maria Ohisalo valittiin Suomen sisäministeriksi kesällä 2019, hän oli maailman ensimmäinen vihreä nainen sisäministerinä.
– Moni kysyi, mikä sen myötä muuttuisi, ministeri totesi nyt .
– No ainakin se, miten turvallisuuteen suhtaudutaan.
Hänen mukaansa turvallisuus on sitä, että ihmiset luottavat huomiseen. Tänä vuonna aiheesta ja perusturvallisuudesta on puhuttu erittäin paljon etupäässä koronan, tietomurtojen ja eriarvoistumisen näkökulmasta.
– Nämä asiat havainnollistavat hyvin sitä, kuinka laajasta kokonaisuudesta turvallisuudessa on kyse, Ohisalo muistutti
– Kyse on myös erittäin yksilöllisistä kysymyksistä, eikä turvallisuus tarkoita kaikille ihmisille ja ihmisryhmille samaa asiaa.
Vihreiden puheenjohtajan ja sisäministerin mukaan huomio keskittyy liikaa siihen joukkoon ihmisiä, joilla asiat ovat jo pääosin valmiiksi kunnossa. Samalla yhteiskunnan marginaalissa, reunoilla olevat jäävät katveeseen, eivätkä koe että hekin saavat tarvittaessa apua.
Metsäpolitiikkaa keskiössä
Vihreiden puoluevaltuuskunnan kaksipäiväinen etäkokous päättyy sunnuntaina.
Yksi sen keskeisistä kysymyksistä on puolueen metsäpoliittisen ohjelman hyväksyminen.
Aiheesta keskustellaan lauantaina ja päätetään sunnuntaina.