Talous
Markkinajohtaja S-ryhmä on kasvattanut koronavuonna myyntiään marketeissa – Muodin ja urheilun kivijalkakauppoihin ei nyt lähdetä, koska "kotoillaan"
S-ryhmän marketkaupassa myyntiään on kasvattanut ruokakaupan ohella erityisesti Prismojen käyttötavarakauppa. K-ryhmä julkistaa korona-ajan eli tammi-syyskuun tuloksensa lokakuun lopussa.
S-ryhmän myynnin kehitys jakautuu edelleen voimakkaasti kasvavaan marketkauppaan sekä myyntiä menettäneisiin muihin toimialoihin. Koronakriisin suurin kärsijä on matkailu- ja ravitsemiskauppa.
S-ryhmän myynti marketeissa oli tammi−syyskuussa yhteensä 6 563 miljoonaa euroa, jossa kasvua viime vuoteen oli 7,9 prosenttia. Sen osana verkkokauppa on jatkanut noin kolminkertaisin kasvuluvuin suhteessa edelliseen vuoteen.
S-ryhmä on päivittäistavarakaupan myynnissä ja markkinaosuuksissa Suomen suurin. Sillä oli viime vuonna 46,2 prosentin markkinaosuus.
K-ryhmällä on selkeästi toiseksi suurin markkinaosuus: sillä oli viime vuonna 36,5 prosentin osuus Suomen päivittäistavaramyynnistä. K-ryhmä julkistaa tammi-syyskuun tuloksensa kahden ja puolen viikon kuluttua 29. lokakuuta.
S-ryhmän marketkaupassa myyntiään on kasvattanut ruokakaupan ohella erityisesti Prismojen käyttötavarakauppa. Myös S-ryhmän rautakaupan vertailukelpoinen myynti on kasvanut koronakriisin aikana.
ABC-ketjujen myynti on palautunut lähelle normaalia
Koko S-ryhmän tammi–syyskuun veroton vähittäismyynti oli 8 631 miljoonaa euroa, jossa oli vähennystä edelliseen vuoteen verrattuna 0,7 prosenttia.
– Edelleen hyvänä jatkuva marketkaupan kasvu pitää koko S-ryhmän myynnin lähes viime vuoden tasolla. Vaikka matkailukesä sujui osassa Suomea ilahduttavan hyvin, on hotelleilla ja ravintoloilla kokonaisuutena erittäin vaikea vuosi. Myynnistä on menetetty tähän mennessä noin puolet ja kiristyvien koronarajoitusten vuoksi loppuvuosi ei näytä tuovan helpotusta tilanteeseen, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä toteaa tiedotteessa.
Erityisesti hotellien kysynnässä jatkui kesän ajan voimakas kahtiajakautuneisuus: muualla Suomessa heinäkuu oli suoranainen menestys, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla myynti laahaa muun muassa ulkomaalaisten turistien ja työmatkustajien puuttumisen vuoksi.
ABC-ketjussa sekä tavaratalo- ja erikoisliikekaupassa myynti on palautunut kevään vaikeimmista ajoista lähemmäksi normaalia.
ABC-asemien myynti on jäänyt viime vuodesta tähän mennessä noin 15 prosenttia sekä Sokos- ja Emotion-ketjujen myynti noin 20 prosenttia. Syyskuussa molempien myynnit jäivät noin 10 prosenttia viime vuoden tasosta.
Etätyö pitää ihmiset pois keskustoista ja liikkeistä
Kivijalkakauppojen kävijämäärät ovat yhä laskussa, kertoo puolestaan Muoti- ja urheilukauppa ry. Vaatekauppa siirtyy nyt verkkoon 100 prosentin kuukausittaisella kasvuvauhdilla.
Muotikaupan kokonaismyynnin arvo tippui syyskuussa 11,4 prosenttia. Tammi–syyskuussa laskua kertyi 18,1 prosenttia.
Urheilukaupan kokonaismyynti kääntyi syyskuussa jo kasvuun, mutta alkuvuoden kumulatiivinen kehitys on edelleen 1,9 prosenttia pakkasella.
Kuluttajakäyttäytyminen käy parhaillaan läpi koronaepidemian vauhdittamaa muutosta.
– Kävijämäärät ovat edelleen matalammat viimevuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.
– Suurin syy on etätyön jatkuminen. Varsinkin kaupunkien keskustoissa asiakasmäärät ovat alhaalla. Niin naiset kuin miehetkin ostavat nyt vähän, koska koronaepidemian taas kiihtyessä "kotoillaan", eikä ole tilaisuuksia mihin pukeutua.
Urheilukauppojen ja -osastojen myynti puolestaan kasvoi syyskuussa 7 prosenttia. Urheiluvaatemyynti kasvoi 5,4 prosenttia ja urheilujalkineiden myynti 5,8 prosenttia. Silti koko alkuvuoden kehitys on edelleen 1,9 prosenttia miinuksella. Samaan aikaan vaatteiden verkkomyynti on kasvanut vuoden alusta tasaisesti joka kuukausi noin 100 prosenttia.
– Vuosikymmeniin ei ala ole katsonut pitkän aikavälin sääennusteita näin odottaen kunnon talvea koko maahan. Etelä-Suomeenkin saisi tällä kaudella tulla lunta ja talviurheilulle suotuisat säät, Kankaanpää toivoo.