Metsästyskausi alkoi – näin vakuutukset turvaavat harrastusta
Syksyn 2020 metsästyskausi on alkanut. Kaikki riistanhoitomaksun maksaneet ovat vakuutettuina LähiTapiolan metsästäjävakuutuksella.
LähiTapiola Kainuu-Koillismaan riskipäällikkö Timo Huotari on harrastanut metsästystä aktiivisesti 70-luvun puolesta välistä asti. Hän oli vähän yli 10-vuotias saadessaan metsästyskortin. Ensimmäiset metsästysmuistot ovat isän kanssa lintumetsältä 60-luvulta.
– Nykyisin metsästys painottuu seisovalla koiralla metsästämiseen, aiemmin metsästettiin kaikkea riistaa suurpedoista kyyhkysiin, Huotari kertoo harrastuksestaan.
Luonnolla ja metsästyksellä on suuri sosiaalinen ja kansanterveydellinen merkitys kainuulaisille. Vapaan metsästysoikeuden myötä paikallisilla on vapaa metsästysoikeus kotikunnassaan valtion mailla.
Kuten Huotari, moni päätyy metsästyksen pariin perheen kautta. Harrastus kulkee syvällä suvussa. Huotari kannustaa myös uusia ihmisiä metsästysharrastuksen pariin ja liikkumaan luonnossa.
– Syksy on metsästyksen myötä vahva osa elämää. Parasta on puhtaassa luonnossa liikkuminen ja metsästyskoiran työskentelyn seuraaminen sekä hyvät metsästyskaverit, Huotari summaa.
Timo Huotari sai metsästyskortin vähän yli 10-vuotiaana.
Syksyn 2020 metsästyskausi alkoi kyyhkysten metsästyksellä elokuun 10. päivä. Suurpetojahdin alku on puolestaan elokuun 20. päivä ja silloin alkava karhujahti kestää lokakuun loppuun. Karhujahtiin Suomen riistakeskus myöntää poikkeusluvat alueittain ja lupamäärät vaihtelevat alueesta riippuen. Koko Suomeen lupia myönnettiin tänä vuonna yhteensä 289 kappaletta.
Lintumetsällä metsästäjille sattuu tyypillisesti eniten vahinkoja. Hirvijahdeissa vahinkoja sattuu lintumetsää määrällisesti vähemmän, mutta ne ovat toisaalta usein vakavampia. Aseella aiheutettuja metsästysvahinkoja sattuu nykyään onneksi varsin vähän, koska metsästyskäytännöt ja tekniset apuvälineet ovat lisääntyneet.
– Kun 80-luvulla vielä maastouduttiin, nyt halutaan näkyä. Huomiovärejä käytetään paljon, esimerkiksi liivejä, niin ihmisillä kuin korilla, kertoo LähiTapiola Kainuu-Koillismaan korvausjohtaja Urpo Leinonen .
– Tapaturmat, kuten liukastumiset, ovat selvästi yleisimpiä metsästysvahinkoja.
Kaikki riistanhoitomaksun maksaneet ovat vakuutettuina LähiTapiolan metsästäjävakuutuksella. Metsästäjävakuutus kattaa metsästyksen ja siihen liittyvän kilpailemisen tai harjoittelun aikaiset tapaturmat, jotka aiheutuvat aseen laukeamisesta.
Koska metsästäjävakuutus kattaa vain aseella aiheutetut vahingot, sen piiriin eivät kuulu muut metsällä sattuneet tapaturmat, kuten jalan nyrjähdykset. Näiden vahinkojen varalta voi metsästäjä vakuuttaa itsensä tapaturmavakuutuksella.
– Vahingon sattuessa vakuutus korvaa tapaturmasta aiheutuvia lääkärikäyntejä, lääkkeitä, tutkimuksia ja leikkauksia sekä fysioterapiaa, listaa korvausjohtaja Leinonen.
Koirille on tarjolla vastuuvakuutus ja eläinlääkärikuluvakuutus.
Muutoin metsästäjä voi täydentää turvaansa esimerkiksi kotivakuutuksella, joka turvaa metsästäjän irtaimen eli esimerkiksi kaatuessa rikkoutuneen kiväärin kiikarin tai vaikkapa koiran yllä olevat välineet, kuten tutkapannan. Lisäksi tapaturman korvauspiiriä voi laajentaa sairauskuluvakuutuksella.
– Myös koiran vastuuvakuutus ja eläinlääkärikuluvakuutus ovat tärkeitä. Yhdessä ne kattavat koiralle sattuneet vahingot sekä koiran ulkopuolisille aiheuttamia vahinkoja. Koira saattaa metsästyksen tiimellyksessä esimerkiksi jäädä auton alle, Leinonen muistuttaa.
– Koiran vastuuvakuutus on oikeastaan ehdoton turva, Huotari täydentää.
– Se myös seuraa koiraa eli on voimassa, vaikka koira olisi esimerkiksi kaverin matkassa metsällä.
Muista nämä säännöt
Suomessa tapahtuu vuosittain metsästysvahinkoja, jossa laukaus osuu tahattomasti ihmiseen tai metsästyskoiraan. Lähes poikkeuksetta vahinko on aiheutunut siitä, että laukaus on ammuttu sektoriin, johon ei olisi pitänyt ampua lainkaan, ampuja ei ole tunnistanut kohdetta tai tiedostanut jahtikaverin tai -koiran sijaintia. Muista siis nämä metsästäjän perussäännöt:
Ammu vain, jos täysin varmasti tunnistat ammuttavan kohteen.
Ampujan henkilökohtaisen ampumataidon ylläpitäminen tapahtuu vain ampumalla. Siksi ampumaradoilla kannattaa käydä harjoittelemassa.
Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu.
Metsästäjällä on yksiselitteisesti vastuu jokaisesta ammutusta laukauksesta.
Asetta on turvallisinta kuljettaa suojuksessa lataamattomana: Taukopaikalla pidä ase taitettuna tai lukko auki. Laita patruunat aseeseen vasta passipaikalla ja pura patruunat pois aseesta ennen passipaikalta poistumista.
Metsästyksen johtajan ohjeiden noudattaminen on tärkeää: passilinjojen suunnittelu ja niiden noudattaminen riistalaukausten yhteydessä.
Veneessä on turvallista vain yhden ampua ja toisen soutaa.
Promillet veressä ja metsästysaseiden käyttö eivät sovi yhteen. Metsästämisessä on nollatoleranssi alkoholin suhteen.