Koti-Kajaani

Mielipide: Asukkaita kuultava tuulivoimahankkeissa

Kuntien raiteilla käy kova kuhina ja kunnantalojen ovet käyvät tiuhaan, nyt on juoksuaika.

Monikansallisten tuulivoimayhtiöiden tummapukuiset nahkasalkkumiehet ja jakkupukunaiset käyvät supisemassa kunnanisien ja -äitien korviin lupauksia edustamiensa yhtiöiden tuulivoimapuistojen erinomaisuudesta ja mahtavuudesta.

Erityisen hyvin näytetään diaesityksestä se kalvo, jossa kerrotaan, paljon kunta saa tuulivoimapuistosta kipeästi kaipaamiaan veroeuroja. Tämän jälkeen kuntapäättäjien huulia heiluttelee tuulivoima.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äkkipäätään voi olla helppo vain nyökytellä näille puheille. Tosiasiassa on nyt se hetki, kun meidän pitäisi uskaltaa viheltää peli poikki, ellemme halua uhrata metsiämme ulkomaisten yhtiöiden poskettoman rahanhimon edessä näiden tuulivoimareservaateiksi.

Tuulivoimayhtiöt vyöryttävät omia hankkeitaan tällä hetkellä sellaisella voimalla kuntiin, ettei tilannetta tosiasiassa hallita aidosti edes kunnissa.

Kansalaisten on täysin mahdotonta käydä aitoa keskustelua tuulivoimahankkeiden hyödyistä ja haitoista, kun samalle alueelle kohdistuu useampia eri toimijoiden hankkeita.

Mikäli kunta vielä käsittelee nämä hankkeet eri vauhdissa erillään toisista, on kuntalaisten aito mahdollisuus vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittämiseen olematon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokaisen kunnan tulisi laatia avoimesti omaan kuntaansa tuulivoimaohjelma tai muu vastaava kunnan tahtotilaa ja kaavoitusmonopolia ohjaava asiakirja, jonka yhteydessä asukkailla olisi aito mahdollisuus ottaa kantaa asuinympäristönsä kehitykseen.

Vasta tämän jälkeen on vastuullista tarkastella mahdollisten hankkeiden etenemistä. Tätä asiaa tulisi tulevaisuudessa edellyttää lainsäädännössä.

Ymmärrän, että huoltovarmuutemme ja ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä on tärkeää päästä irti fossiilisista polttoaineita ja hajauttaa omaa energiantuotantoamme.

Tahdon kuitenkin puolustaa metsiämme ja maisemiamme, sillä kun kerran sinne tuulimyllyt pystytämme, emme niitä enää sieltä hevillä pois saa, vaikka myöhemmin niin tahtoisimme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juha Kortelainen

eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Hyrynsalmi

Kuvassa Piiparinmäen tuulivoimaloita.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä