Mielipiteet

Mielipide: Siunauksen signaalit

"Siunauksen signaalit" on kirkon tulevaisuusselonteko ja apuväline tulevaisuuteen varautumisessa. Siinä on kuunneltu arjen viestejä, signaaleja ruohonjuuritasolta.

Se esittelee työkaluja, joilla kuka tahansa voi tunnistaa, kerätä ja arvioida tulevaisuussignaaleja lähiympäristöstään.

Selonteossa tärkeät avainsanat olivat "pieni", "arki" ja "lähellä", jotka ohjasivat ihmisiä kootuissa keskusteluryhmissä. Kajaanista oli myös koottu yksi ryhmä vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tuula Kurkisen johdolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirkon suuntana tulevaisuuteen on nähdä pieni arki lähellä merkityksellisenä. Millaisia asioita ihmiset kertoivat?

Kirkosta toivotaan vastavoimaa yhteiskunnassa vallitsevalle materialismille ja suorituskeskeisyydelle. Kirkon koetaan edustavan pysyvyyttä ja vakautta monien epävarmuuksien keskellä. Arjen kristillisyys korostuu.

"Kirkon tulee luoda toivoa maailmassa, jonka tulevaisuuteen liittyy valtavasti epävarmuutta ja uhkia."

Luonto vahvistuu hengellisyyden lähteenä. Ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin ajatellaan kietoutuvan toisiinsa. Ihmisellä ei ole enää lupa toimia ahneesti luonnon ja kaiken muun elollisen hyväksikäyttäjänä.

Kokeileva hengellisyys haastaa perinteemme. Yhtenäiskulttuurin katoaminen koskee myös hengellisyyttä. Kirkolta toivotaan, että sillä olisi kykyä reagoida tähän moninaisuuteen, ja halua tarjota ihmisille tapoja toteuttaa hengellisyyttä monimuotoisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyinen elämänmuoto on kestämätön. Kirkon tulee luoda toivoa maailmassa, jonka tulevaisuuteen liittyy valtavasti epävarmuutta ja uhkia. Kirkon tulisi olla esikuva ja suunnannäyttäjä kestävälle, sovintoon perustuvalle elämäntavalle, joka ottaa huomioon myös ympäröivän luonnon kestokyvyn.

"Käytä äänioikeuttasi. Se on yksi sinun signaalisi."

Perheiden monimuotoistumista ei voi ohittaa. Kenenkään ei pitäisi kokea ahdistusta, masennusta tai häpeää omasta itsestään, vaan kunkin tulisi kelvata omana itsenään ja kokea olevansa rakastettu perheessään, yhteisössään ja yhteiskunnassa.

Signaalit saattavat olla kirkon kannalta ristiriitaisia. Mutta ne ovat kuitenkin aitoja kokemuksia ja näkemyksiä, jotka on otettava huomioon toiminnassa ja päätöksissä.

Vuoden 2022 Kirkon tulevaisuusselonteko, (https://evl.fi/siunauksen-signaalit) lähettää meidät liikkeelle seurakuntiin ja hiippakuntiin keräämään tulevaisuussignaaleja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurakuntavaaliäänestys huipentuu sunnuntaina 20.11.2022. Käytä äänioikeuttasi. Se on yksi sinun signaalisi.

Tehdään yhdessä kirkko ja seurakunta, jossa on kotoinen ja hyväksyvä ilmapiiri!

kirkolliskokousedustaja, rovasti

Kirjoittajan mielestä kirkon tulee luoda toivoa maailmassa, jonka tulevaisuuteen liittyy valtavasti epävarmuutta ja uhkia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä