Kotimaa

Ministeri Kiuru vastasi kirjalliseen kysymykseen Finnhems-kaupasta: Kustannuslaskelma ja kauppakirja ovat yksityisiä liikesalaisuuksia

Kansanedustajien kysymysten taustalla oli valtionyhtiö Finnhemsin yrityskauppa. Yhtiö tiedotti syyskuussa ostavansa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n (SHT:n).

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vastannut kirjallisiin kysymyksiin lääkärikopteriyhtiö Finnhemsin tilanteesta. Valtionyhtiö Finnhems tiedotti syyskuussa ostavansa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n (SHT:n). SHT on tuottanut Finnhemsille lentopalvelua vuodesta 2012.

Kokoomuksen kansanedustajien Mia Laihon , Pauli Kiurun ja Paula Risikon kysymykset koskivat hankinnan tilannetta ja suljetussa piirissä tehtyä valmistelua. Toinen kirjallinen kysymys koski puolestaan helikoptereiden lääkintähenkilökunnan osaamisen ja saatavuuden turvaamista.

Kiurun vastauksen mukaan kauppakirja ja Finnhems Oy:n toiminnan kustannuksia sisältävä laskelma ovat yksityisiä liikesalaisuuksia, joita ei saa näyttää eikä antaa sivullisten luettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Ensihoidon ilmailupalveluiden järjestämisen vaihtoehtoja selvitettiin vuonna 2018 sosiaali- ja terveysministeriön asettaman ensihoidon ilmailupalveluita kehittävän työryhmän toimesta. Työryhmä totesi loppuraportissaan, että saatavilla olevien tietojen perusteella lentotoiminnan siirtämisellä yhtiön omaksi tuotannoksi voidaan arvioida saavutettavan säästöjä nykymalliin verrattuna. Raportissa arvioitiin myös eri vaihtoehtojen riskejä", vastauksessa todetaan.

Palvelusopimukset ovat päättymässä

Kiuru muistuttaa, että työryhmän lisäksi Finnhemsin aiemmat omistajat ja aiempi hallitus, talouspoliittinen ministerivaliokunta ja yhtiön nykyinen hallitus ovat puoltaneet ja pitäneet ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistä omana tuotantona taloudellisesti ja toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena.

"Oman lentotoiminnan järjestäminen ja kehittäminen on joustavampaa verrattuna määräaikaisiin ulkoistussopimuksiin ja valtionyhtiöllä tulee olemaan yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kanssa", Kiuru toteaa.

Hänen mukaansa FinnHEMS Oy:n muutoksilla selkiytetään myös ilmailutoiminnan ja ensihoitopalvelun ohjausta ja kehittämistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Yhtiö keskittyy entistä selkeämmin ensihoidon ilmailupalvelun toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen omalla tuotannolla, ja yliopistollisten sairaanhoitopiirien ensihoitokeskukset vastaavat terveydenhuoltolain mukaisesti lääkärikopteritoimintaan liittyvän ensihoitotoiminnan tuottamisesta ja kehittämisestä. Edellä kuvatuilla muutoksilla turvataan, että toiminta on kustannustehokasta, luotettavaa ja korkealaatuista tulevaisuudessakin", vastauksessa kerrotaan.

Yrityskauppa rahoitetaan Finnhemsille luovutettavalla valtion osakevarallisuudella eduskunnan päätösten mukaisesti. Kauppasummaa ei ole kerrottu. Tähän saakka Finnhems on käyttänyt lääkärikoptereissa alihankkijoina SHT:n lisäksi myös Babcock Scandinavian Air Ambulancea. Palvelusopimukset ovat päättymässä vuoden 2021-2022 taitteessa.

STM vaikeneee lääkärikopterien tilanteesta. Kuvassa Finnhemsin lääkärikopteri Pirkkalan tukikohdassa. Arkistokuva.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä