Mielipiteet

Näkökulma: Kainuun koulutustarjonta vahvistuu ja monipuolistuu

Kirjoittajat työskentelevät kaikki Kajaanin ammattikorkeakoululla.

Mikko Saari, Kehitysjohtaja, Sote osaamisalue, KT

Minna Hökkä, Koulutusjohtaja, Sote osaamisalue, sh YAMK, TtM, TtT opiskelija.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikko Keränen, TKI-johtaja, YTM

Kajaanissa syksyllä alkavan sosionomikoulutuksen Kajaanin ammattikorkeakoululle tuoman koultuusvastuun merkitys on Kainuulle suuri.

Yksilötasolla meille avautuu uusi sisällöllinen väylä korkeakoulutukseen. Yhteisönä meille avautuu mahdollisuus tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan toteuttamiseen sosiaali- ja kasvatusalan palvelujen ja siten alueen ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Sosionomikoulutuksen suunnittelun yhteydessä onkin aloitettu välittömästi hanke- ja TKI-toiminnan valmistelu yhteistyössä sosiaalialan toimijoiden ja muiden sosionomikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Kainuun sote, Itä-Suomen yliopisto ja täydennyskoulutusyksikkö AIKOPA ovat jo aiemmin järjestäneet alueella sosiaalityön muuntokoulutushankkeen, jossa Kainuuseen on koulutettu uusia maisteritutkinnon suorittaneita sosiaalityöntekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeeseen liittyen toimijat ovat valmistelleet myös perustaa koulutuksellisen innovaatioekosysteemin rakentamiselle sosiaalipalvelujen kehittämisen tueksi. Tämä yhteinen osaamisen kehittämisalusta osuu erinomaiset myös ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksen myötä aloitettavan TKI-toiminnan tueksi ja toisinpäin.

Koulutusohjelman opetussuunnitelma on valmisteilla ja se julkaistaan keväällä 2021, jolloin alkaa myös sosiaalialan opettajarekrytointi. Koulutuksessa opiskelijan on mahdollista saada sosionomin ammattinimikkeen lisäksi myös varhaiskasvatuslain mukainen varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus.

Sosionomikoulutus tukee sosiaali- ja kasvatusalojen työntekijöiden saatavuutta koko KAMKin toiminta-alueella Kainuussa, Kollismaalla ja Raahen seudulla, joissa osaajien tarve on suuri palvelurakenteen ja ikärakenteen muutoksesta sekä alan henkilöstön eläköitymisestä johtuen. Toimintaympäristön muutokset sekä sosionomin monipuoliset ammatilliset mahdollisuudet tekevät sosionomien työllisyysnäkymistä erittäin hyvät.

Syksyllä alkavan sosionomikoulutuksen laajuus on 210 opintopistettä ja koulutuksen kesto on 3,5 vuotta. Koulutus tuottaa sosiaali- ja varhaiskasvatusalan kentälle moniammatillisen asiakastyön ja ohjaamisen asiantuntijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset haastavat jatkuvasti myös sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden ammattitaitoa. Kansallisen Osaamisen ennakointifoorumin tekemän laajan, eri ammattialojen osaamisen tarpeiden muutoksia koskevan selvityksen perusteella (ks. Osaamisen ennakointifoorumi (Oef) | Opetushallitus (oph.fi)) sosiaali- ja terveysalalla merkitystään tulevat kasvattaman asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisosaaminen, digitaalisten sovellusten ja välineiden hyödyntämisen osaaminen sekä virtuaalisten etäpalvelujen hallintataidot sekä asiakkaiden kyvykkyyden tukeminen digitaalisten palvelujen ja ympäristöjen käyttämiseksi.

Työntekijöiltä vaaditaan lisäksi henkilökohtaista taitoa kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan sekä toimijuuttaan työskennellä muuttuvilla sosiaali- ja terveysalan työmarkkinoilla. Sosiaalialan tutkintojen kehittämisen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että koulutusten sisältöjen on tuettava asiakaslähtöistä ja ammattieettistä ajattelua, johtamistaitojen kasvua, jatkuvan oppimisen taitoja, projekti- ja tutkivan työotteen taitoja sekä riittävän geneeristä, työelämälähtöistä mutta teoriaan perustuvaa sosiaalialan osaamista.

Kajaanissa alkavassa sosionomikoulutuksessa näiden tekijöiden toteutumista opetukseen on huomioitu jo opetussuunnitelman laadinnan alkumetreistä alkaen. Kajaanin ammattikorkeakoulun sosionomikoulutus on jatkossa mukana muiden toimijoiden rinnalla rakentamassa kainuulaista ja pohjoista hyvinvointia sekä vaikuttavaa sosiaalialan tulevaisuuden työtä.

Koulutus

Sosionomi

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Kajaanin ammattikorkeakoululle pysyvän luvan sosionomi (AMK) koulutuksen järjestämiseen.

Koulutus alkaa Kajanissa syksyllä 2021 monimuotokoulutuksena.

Koulutukseen haetaan kevään toisessa korkeakoulujen yhteishaussa (17.3. klo 8.00−31.3. klo 15.00).

Vuosittainen sisäänotto koulutukseen tulee olemaan 40 opiskelijaa.

Muutaman vuoden kuluttua Kajaanin ammattikorkeakoululla opiskelee jatkuvasti noin 200 tulevaa sosiaalialan ammattilaista (perustutkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto).

Kaikki pääsevät nyt tutustumaan ammattikorkeakouluun. Se onnistuu virtuaalisesti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä