Koti-Kajaani
Näkökulma: Voiko hyvinvoivalla yrittäjällä olla menestyvä yritys?
Kun puhutaan liiketoiminnan menestyksestä, mielikuva syntyy yleensä hienoista autoista ja paksusta lompakosta. Eikä tämä mielikuva välttämättä ole väärä – jollekin menestys voi ilmentyä juuri mainittuina seikkoina.
Menestys tai kannattavuus voidaan kuitenkin määritellä myös monella muulla seikalla. Puhuttaessa pienistä yrityksistä, yksinyrittäjiä mainitsemattakaan, pitää asiaa ehkä työstää hieman ensimmäistä mielikuvaa syvemmälle.
Mikä on minun määritelmäni menestyksestä tai kannattavasta toiminnasta? Riittääkö minulle se, että saan juuri sen verran tuloja, että henkilökohtainen talous kantaa vai pitäisikö minulla olla hieman puskuria? Onko menestys minulle sitä, että voin vaikuttaa omiin työaikoihini sekä työskennellä silloin kuin se parhaimmalta tuntuu? Vai onko menestys sitä, että raadan 24/7 ehtimättä edes syödä kunnolla?
Yksin- tai pienyrittäjälle välttämättä termi menestys tai kannattavuus ei ilmene hienoimmalla Porsche-autolla tai merkkivaatteilla, vaan enemmän tyytyväisyytenä omaan itseensä sekä yleisenä onnellisuutena.
Ja se ei välttämättä ole helposti sanottu tai toteutettu, vaan se on vaatinut omaa asian prosessointia, ajattelutavan muutosta ja sisäistämistä siitä, mikä on itselle se "riittävä" taso, johon voi olla tyytyväinen. Sillä valtaosalle meistä se ensimmäinen mielikuva, jota kannattavuudella sekä menestyksellä haetaan, ovat ne hienot sekä kalliit asiat.
Pääsemme 25.5. kuulemaan viiden (5) alueella toimivan naisyrittäjän näkemyksiä ja kokemuksia tästä teemasta – mitä mieltä he ovat kannattavan liiketoiminnan elementeistä ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Tiedossa on mielenkiintoinen paneelikeskustelu osana Tulevaisuuden hyvinvoinnin kehittäjät -tapahtumaa, joka järjestetään Kajaanin ammattikorkeakoululla 25.5. 10–17.30.
Hyvinvointi ja raha harvoin yhdistetään samaan lauseeseen, mutta teemaa jatketaan myös tapahtuman päätösesityksessä, jonka tulevat pitämään Katja Presnal ja Piia Koriseva. Katja ja Piia käsittelevät hauskan rohkeasti aiheita, joissa yhdistyy samat kysymykset: Mitkä tekijät auttavat luomaan elämän makuisen elämän joka myös kannattaa taloudellisesti - ja mitkä ovat sen suurimpia esteitä?
Esitys tulee auttamaan kuuntelijaa katsomaan yrittäjyyttä laajemmasta näkökulmasta ja kuinka luoda yrittämiselle hyvä pohja, jonka päälle voi rakentaa taloudellisesti menestyvän liiketoiminnan tinkimättä omasta hyvinvoinnista.
Onneksi hyvinvoinnista sekä rahasta uskalletaan jo puhua – jos muutosta ja kehitystä halutaan asioihin, ne muuttuvat vain sillä, että niiden eteen ruvetaan tekemään. Menestys nimittäin voi olla myös seuraavia seikkoja – onnellisuutta, arjen tasapainoa sekä tyytyväisyyttä omiin valintoihin.
Tapahtuman tarkemman ohjelman voi katsoa www.kamk.tapahtumakalenterit.fi sivustolta. Tapahtuman järjestäjinä KAMK:n hankkeet Koodeja Naisyrittäjyyteen, Laatua hoivatyöhön/Digikoulu ja JOKSA - Jatkuvan oppimisen kehittäminen sosiaalialalla.
Kirjoittaja on Koodeja naisyrittäjyyteen -hankkeen projektipäällikkö Kajaanin ammattikorkeakoulussa.