Paikallisuutiset

Otanmäen-tehtaalla viime viikolla alkaneessa ryppäässä jo lähes 50 tartuntaa – Kainuussa 3. rokotukset käynnissä kaikille yli 18-vuotiaille

Maanantaina Kainuussa todettiin 13 uutta koronatartuntaa, joista 9 liittyy Škoda Transtechin Otanmäen tehtaalle. Kainuun sote tiedotti asiasta tiistaina aamupäivällä.

Soten mukaan Kainuun koronatilanne on heikentynyt nopeasti. Viime viikolla eli 29. marraskuuta ja 5. joulukuuta välisenä aikana Kainuussa todettiin 57 koronatartuntaa, mikä on kolminkertainen määrä edellisviikkoon verrattuna.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen luonnehtii tiedotteessa Kainuun alueen epidemiatilannetta rauhalliseksi muuhun maahan verrattuna mutta toteaa samalla oletetun kehityksen huonommaksi tapahtuneen varsin nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksittäisten perhe- ja lähipiirissä todettujen tartuntojen lisäksi viime viikon koulualtistumiset viittaavat soten mukaan samaan kehitykseen kuin muualla Suomessa: rokottamattomien lasten ja nuorten tartunnat ovat kasvussa.

Pandemiapäällikkö tehtaan tilanteesta: jatkotestauksissa tapausmäärät vielä kasvanevat

Valtaosa koronatartunnoista on nyt Škoda Transtechilla, jossa on tiivis tehdasyhteisö.

Soten mukaan perjantaihin mennessä siellä oli todettu viime viikon ryppääseen liittyen 12 tartuntaa. Perjantaina tartuntoja tuli 8 lisää, lauantaina 9 ja sunnuntaina 10. Maanantain luvut mukaan lukien koronatapausten määrä on tehtaan ryppäässä tiistaihin mennessä siis yhteensä 48.

Käsmä-Ronkainen tähdentää soten tiedotteessa, että varotoimista huolimatta kontakteja on vaikea välttää, joten tartuntoja voi tulla paljon. Suurten työpaikkojen vaikutukset ulottuvat perheiden ja muun lähipiirin kautta myös muualle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käsmä-Ronkainen pitää todennäköisenä, että jatkotestauksissa tapausmäärät vielä kasvavat.

Kolmannet koronarokotukset käynnissä 18 vuotta täyttäneille

Kainuussa kolmas koronarokote on tarjolla kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Kainuun sote muistuttaa, että koronarokote on tehokas suoja vakavaa koronatautia vastaan, jonka lisäksi rokote vähentää merkittävästi viruksen leviämistä, vaikka ei poistakaan tartuntoja.

Kainuun soten rokotuspisteissä Kajaanissa, Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella on mahdollisuus myös ajanvaraukseen. Ajanvaraus tehdään Omasote-verkkopalvelun kautta. Kaikissa rokotuspisteissä saa sekä koronarokotteita että riskiryhmien influenssarokotteita myös ilman ajanvarausta. Aukioloajat pyydetään tarkistamaan Kainuun soten verkkosivuilta (sote.kainuu.fi/koronainfo )

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotukset riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille käynnistyvät, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Soten mukaan tähän mennee vielä useita viikkoja.

Hengitys- tai vatsaoireisena kotiin

Kainuun sote muistuttaa ohjeissaan, että hengitystie- tai vatsaoireisena (nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli) tulee jäädä kotiin sairastamaan. Koronatestiin tulee hakeutua erityisesti mikäli tietää altistuneensa, on rokottamaton tai yhteen kertaan rokotettu tai oireet ovat erityisen voimakkaita.

Positiivisen koronatestituloksen saanut määrätään tartuntatautilain mukaiseen eristykseen. Myös virukselle altistuneet täyden rokotussarjan saaneet voidaan määrätä karanteeniin, vaikka lähtökohtaisesti näin ei aina olekaan tarvetta.

Kasvomaskien käyttö, hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja lähikontaktien rajoittaminen ovat edelleen tärkeitä epidemian pahentumisen välttämiseksi.

Kainuun sote muistuttaa, että vaikka rokotukset ovat alkaneet ja osa kuntalaisista on jo saanut molemmat rokotteet, tulee muistaa, että korona ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä