Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Kainuu jäi toisella kierroksella kotiin - mistä se kertoo?

Toisella kierroksella ei löytynyt kaikille kainuulaisille mieluisia numeroita. Kuva: Inka Hurskainen

Vaalit on käyty ja tasavallan presidentti on seuraavan kuuden vuoden ajan Alexander Stubb. Pekka Haavisto antoi tiukahkon vastuksen, ja nousi lähelle vaalipäivän äänillä, mutta jäi kuitenkin yhä kakkoseksi, niin kuin kahdella edelliselläkin kerralla.

Kainuun toisen kierroksen äänipotti jäi kokonaisuudessaan vajaaksi. Kun koko maassa äänioikeuttaan käytti 70,7 prosenttia, Kainuussa luku jäi reiluun 60 prosenttiin. Kappalemäärissä se kuulostaa vielä karummalta: Yli 26 000 kainuulaista jätti kokonaan äänestämättä toisella kierroksella.

Lisäksi Hyrynsalmi sai taas kyseenalaista mainetta, kun siellä toisen kierroksen äänestysaktiivisuus oli vain 56,8 prosenttia. Se on koko maan alhaisin, eikä kerta ole ensimmäinen. Pudotus ensimmäisen kierroksen äänestysaktiivisuuteen oli peräti seitsemän prosenttiyksikköä. Kuhmossa päästiin lähes samaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tälle ilmiölle tarjotellaan jutussa kahdenlaista aika lailla erilaista selitystä. Joko ehdokkaat olivat äänestäjien mielestä liian huonoja tai liian hyviä (tasaisia). Kainuun kunnissa äänestettiin vilkkaasti Olli Rehniä ja Jussi Halla-Ahoa. Näin ollen kumpikaan toisen kierroksen tarjokkaista ei miellyttänyt sen vertaa, että uurnille viitsittäisiin raahautua. Tai sitten molemmat vaihtoehdot ovat kelvollisia, ja äänestyksen tulos on käytännössä "ihan sama".

Miksi nämä ehdokkaat eivät sitten kelvanneet tai herättäneet uurnille, Se, että syy äänestämättä jättämiseen on seksuaalinen suuntautuminen, kuten vihreiden varapuheenjohtaja Silja Keränen (instagramissa) epäili tai se, että ehdokkaita pidettiin liian eteläisinä, tuntuu karulta. Sekin tuntuu kuitenkin jopa paremmalta kun se, että osa äänioikeutetuista kokee, että äänestämisellä tai äänestämättä jättämisellä ei ole tällä tarjonnalla enää mitään väliä.

Kuhmolainen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eija Komulainen (kesk.) kertoo Kainuun Sanomien jutussa:

"Kun meillä on mahdollisuus äänestää ja itse voi oikeasti päättää, pitää oikeus käyttää."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siihen voi täysin yhtyä. On lohduton ajatus, että nykyisen kaltainen Suomi ajaa entistä suuremman osan syrjäseutujen ihmisistä sivuun maan politiikasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä