Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: Työvoimapulaa vastaan kilpeä kiillottamalla
Kainuun työllisyystilanne on kääntynyt koronakevään jälkeen myönteiseen suuntaan. Lomautettujen määrä on vähentynyt ja työttömiä työnhakijoita oli enää viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa luku on 42 prosenttia eli Kainuun tilannetta voi pitää olosuhteisiin nähden todella hyvänä.
Työvoimapula vaivaa edelleen Kainuussa monia aloja. Kun yhtä aikaa on suuri joukko työttömiä ja toisaalta työvoimapula, puhutaan kohtaanto-ongelmasta.
Kainuun kohtaanto-ongelman vaikea tekijä on työvoimapulan kohdistuminen terveydenhoitoalalle.
Kun vaikeinta on löytää töihin juuri lääkäreitä, hammaslääkäreitä, eläinlääkäreitä ja sairaanhoitajia, jokainen ymmärtää, ettei kainuulaisten työttömien joukosta tähän pulaan löydy apua. Ja kun kainuulaisista työttömistä kolmannes on yli 55-vuotiaita, ei uudelleenkoulutus ole vaihtoehto näille erikoisaloille.
Näiden ammattilaisten tarve ei myöskään tulevaisuudessa vähene. Kainuun väestörakenne painottuu jo nyt vahvasti eläkeikäisten puolelle, joten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve vain kasvaa väistämättä.
Kainuun työvoimapulaan on ratkaisu löydyttävä toisaalta.
Millaiset rakenteelliset ratkaisut ovat omiaan houkuttelemaan ja sitouttamaan lääkäreitä ja hoitajia Kainuuseen?
Toimivat ja kustannustehokkaat julkiset palvelut edistävät työvoiman saatavuutta. Pelkkä tarjolla oleva työpaikka ei enää ole riittävä houkutin kroonisten työvoimapulan alalla.
Kainuu on yhä vahvemmin tuotava esiin asuinpaikkana, joka takaa toimivan ja hyvä arjen eli monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, helppoa liikkumista, viihtyisää ympäristöä, edullisia asumiskustannuksia sekä hyviä koulutusvaihtoehtoja.
Maakunnan kilpi kaipaa kiillottamista, jos muualta aiotaan houkutella muuttajia.