Paikallisuutiset

Pandemiapäällikkö: Kainuun koronatilanne kehittynyt huonompaan suuntaan – viikon aikana 11 uutta koronatartuntaa

Kainuun ja erityisesti Kajaanin koronatilanne on kehittynyt erittäin huolestuttavaan suuntaan, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus torstaihin mennessä on noussut 15,3:een kahden viime viikon ajalla.

Sote on kirjannut kuluvan viikon aikana 11 uutta koronatartuntaa, joista yksi on maahantulotestissä. Tartuntoja on lisäksi Suomussalmella yksi ja Kuhmossa kaksi ja loput Kajaanissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkarin mukaan maahantulotestaus edustaa terveysturvallista matkustusprotokollaa. Sen sijaan huolta herättää useiden, erillisten ja pienten ryppäiden ilmaantuminen sekä karanteenimääräysten noudattamatta jättämiseen liittyvä ryväs. Karanteenissa ollut henkilö ehti tartuttaa yhden uuden ryppään Kajaanissa ennen oireiden tuloa.

– Kajaanissa on kolme erillistä ryvästä. Jäljityksen voidaan sanoa onnistuneen, mutta yksi ketjuista on päättelyn asteella, Koukkari kertoo.

Kiihtymisvaihe lähestyy

Tällä hetkellä Kainuu on perustasolla, mutta jos ilmaantuvuus nousee kiihtymisvaiheeseen tasolle 25 ja alkuperältään tuntemattomien tartuntaketjujen määrä kasvaa, voi aluehallintovirasto edelleen määrätä aiemman kaltaisia rajoitteita.

Koukkari muistuttaa, että maahantulo Schengen-alueella vapautuu rokotus/tautitodistusten omaaville ja kotimaan matkailu lisääntyy kesälomakaudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tautitapausten määrän voidaan odottaa edelleen Kainuussa lisääntyvän. Korona ei ole poistunut keskuudestamme, varotoimivaateet, turvavälisuositukset ja yleinen maskisuositus on edelleen voimassa, Koukkari sanoo.

Koukkarin mukaan maakunnallinen ja valtakunnallinen rokotuskattavuus riittää vähentämään kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia mutta ei likimainkaan laumasuojaan.

– Heinäkuun osalta tilanne ei parane oleellisesti. Vaaditaan malttia ja varovaisuutta, jotta kesä 2021 ei pääty mahalaskuun.

Tulevan kesänä Kainuussa on pitkästä aikaa yleisötapahtumia, on Kamarimusiikkia, Lammen Loiskeet -festivaalia ja Kajaanin Markkinakatua. Koukkari ei ole kuitenkaan niistä huolissaan. Ulkona tartuntavaara on selvästi pienempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos toimitaan kuten on sanottu, niin ei mitään ongelmaa. Jos pakkaudutaan sisätiloihin, tartunnat lisääntyvät.

Sukulaistapaamisetkin Koukkari suosittelee järjestämään ulkotiloissa.

Pohjois-Suomen avin aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola muistuttaa, että maailmalla leviää Delta-variantti, jota seurataan tarkasti.

– Etätyösuositukset ja kokoustilojen henkilömäärärajoitukset on syytä pitää yllä. Myös maskia suositellaan käytettäväksi, kun lähikontakteilta ei voida välttyä turvaväliä pitämällä.

Eskola muistuttaa, että kaupoissa on syytä jatkaa koronaviruksesta muistuttavien tiedotteiden, kuulutusten ja varoitusten, sekä hygieniavalmiuksien esillä pitoa edelleen asiakkaiden turvallisen asioinnin ja työntekijöiden terveyden varmistamiseksi.

Ensimmäisen rokoteannoksen koronarokotukset keskeytetty

Soten mukaan Suomeen saadaan kesän aikana ennakoitua vähemmän koronarokoteannoksia, jonka vuoksi uusia aikoja koronarokotteen ensimmäiseen rokotteeseen ei toistaiseksi anneta.

Suomeen saapuvat rokoteannokset riittävät Kainuussa tehosteannoksiin, jotka pyritään toteuttamaan suunnitellusti ajanvarausten mukaan. Mikäli rokoteannosten toimitusmäärät edelleen vähenevät, myös toisen annoksen rokotusten peruutukset voivat olla mahdollisia.

Kainuun soten koronarokotusten ajanvarauslinja on toistaiseksi suljettu. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan paikallislehdissä ja Kainuun soten omilla nettisivuilla.

Edit: Juttua täydennetty kello 11 ja 13.

Käsidesit ja kasvomaskit ovat edelleen tarpeen, sillä viruksen uhka ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä