Paikallisuutiset
Poliisin Oulusta tulevat partiot näkyvät Ylä-Kainuussa
Monikäyttöryhmä kulkee muun muassa Puolangalla, Hyrynsalmella ja Vaalassa. Tavoitteena on, että toimintavalmius paranee ja turvallisuuden tunne lisääntyy.
Poliisi ei olekaan enää niin harvinainen näky Puolangalla ja Hyrynsalmella kuin aiempina vuosina.
Partio, joka kylillä nyt liikkuu, ei välttämättä kuitenkaan ole Kainuun asemilta lähtenyt, vaan Oulusta. Kyse on Oulun poliisilaitoksella viime vuonna aloittaneen niin sanotun monikäyttöryhmän partiosta.
Oulun poliisilaitos sai viiden henkilön lisäresurssin, kun hallitus lisäsi harvaan asutuilla alueilla toimivien poliisien määrää tälle vuodelle. Se kohdennettiin monikäyttöryhmään. Nyt ryhmään kuuluu kymmenen poliisia, ja sen toimenkuva on nimensä mukaisesti moninainen.
– Pääpaino on harva-alueen valvonnassa ja toinen painopistealue on vanhojen juttujen rikostutkinta. Lisäksi teemme jonkin verran lupavalvontaa, kertoo monikäyttöryhmän ryhmänjohtaja, rikosylikonstaapeli Tero Väyrynen .
Positiivista palautetta
Valtakunnallinen linjaus on, että harvaan asutuilla alueilla panostetaan jatkossa entistä enemmän liikkuviin partioihin, jotka lähtevät liikkeelle isompien kaupunkien poliisiasemilta. Monikäyttöryhmä liikkuu Kainuussa erityisesti Puolangalla ja Hyrynsalmella. Erityisen huomion saavat myös Vaala, Utajärvi ja Siikalatva.
– Kuinka usein kunnissa pyöritään, riippuu tietysti tilanteesta, ajankohdista ja tehtävistä. Talvisin liikkeellä on yksi partio joka viikko, kesällä kolme. Käytännössä kentällä on joka viikko kahden poliisin työpanos, kesällä se lisääntyy kuuteen. Tarvittaessa, esimerkiksi suurempien tapahtumien aikaan, tingitään muusta toiminnasta ja kohdennetaan paikalle lisäresursseja, Väyrynen kertoo.
Tavoitteena on, että toimintavalmiusaika lyhenee ja turvallisuuden tunne lisääntyy.
– Kylillä ajellaan muutenkin kuin tehtävän takia, eli poliisi näkyy enemmän ihmisten arjessa, kun meidän partion lisäksi liikkeellä ovat liikennepoliisi ja Kainuun partiot. Saatu palaute on ollut positiivista: poliisin lisääntynyttä näkyvyyttä pidetään hyvänä.
Keskittäminen tuo tehokkuutta
Miksi sitten harvaan asuttujen alueiden poliisipalveluiden parantamiseen tarkoitetulla rahalla ei miehitetty entisiä poliisiasemia paikan päällä tai vahvistettu Kainuun poliisiasemia?
Väyrynen perustelee virkojen keskitystä resurssien paremmalla hallittavuudella, kun kyse on koko Oulun poliisilaitoksen laajan alueen maaseutukunnista.
– Se ei tee toiminnasta yhtään sen tehokkaampaa, jos olisi perustettu yhden tai kahden miehen uusia poliisiasemia ja hankittu niihin autot. Arki ei helpotu, jos hälytyksiin on ensin haalittava miehiä eri puolilta sen sijaan että kaikki ovat valmiiksi kasassa. Tällä yritetään saada byrokratiaa pienemmäksi ja toimintaa hallittavammaksi, hän sanoo.
Väyrynen korostaa myös moniosaamista, jota poliisin työ nykyisellään on. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yksi poliisi hoitaa työssään sekä hälytystehtäviä että rikostutkintaa.
Virkojen Ouluun sijoittamisessa painoi sekin, että monikäyttöryhmän työpanosta voidaan ohjata rikostutkintaan eli juttuihin, jotka ovat vaarassa vanhentua.
Maaseudulla poliisi on yleismies
– Maalla ollaan yleismiehiä. Hommat on pystyttävä hoitamaan laidasta laitaan, kun sinne ei niin vain toista partiota ole mahdollista kutsua hätiin, kuvaa Väyrynen. Hän on tehnyt uransa aikana työtä niin maaseudulla kuin kaupungissakin, ja tietää tehtäväkirjon erot.
– On tullut otettua kiinni karanneita hevosia ja lehmiä. Ja pyydystettyä kotkaa, hän muistelee Limingan ja Muhoksen aikojaan. Oulun ruutukaava-alueeltakin on vuosien kokemus.
– Maaseudulla harvemmin valitetaan naapurin häiritsevästä metelistä, kun välimatkat ovat pitkät. Kerrostalossa se on eri asia. Eikä ole maalla niin paljon päihtyneitä eikä näpistyksiäkään.
Oulun monikäyttöryhmän johtajana Väyrynen aloitti huhtikuun alussa viime vuonna, kun ryhmä perustettiin. Hän on myös ryhmän tutkinnanjohtaja.
"Työt on tehtävä kaikissa oloissa"
Korona-aika näkyy poliisin työssä entistä tarkempana suojauksena.
– Käsihygienia, silmä- ja hengityssuojaimet ja etäisyydet. Välimatkat ovat ensiarvoisen tärkeitä, tosin meidän työssä kontaktia ei voi aina välttää, sanoo rikosylikonstaapeli Tero Väyrynen, joka on myös työsuojeluvaltuutettu Oulun poliisilaitoksella.
– Poliisin on tehtävä työnsä, olivat olosuhteet mitkä tahansa.
Reilut kaksikymmentä kenttäryhmissä työskentelevää poliisia määrättiin koronakaranteeniin Oulussa keskiviikkona, ja Ylen mukaan viikonloppuna lisää kentällä työskenteleviä poliiseja jouduttiin asettamaan karanteeniin.
Kenttätyön voimaa on turvattu työvuorojärjestelyillä ja väliaikaisilla tehtävänkuvan muutoksilla. Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikön Mika Heinilän mukaan poliisin toimintakykyyn tilanteella ei ole vaikutusta.
Tero Väyrysen mielestä koronan kanssa on pärjätty kokonaisuutena hyvin siinä mielessä, että korona-aikaa on eletty jo pian vuosi. Suurilta joukkoaltistumisilta on vältytty. Testeihin mennään matalalla kynnyksellä.
– Jos tartuntaepäilyjä ilmenee, testeissä käydään herkästi ja tuloksia odotetaan kotona.