Kotimaa

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kehottaa säästämään sähköä. Kuva: Noora Limnell

Pörssisähkön hinta ampaisee korkeuksiin – sähköä pitäisi nyt säästää ja saunomiset jättää väliin

Fingrid nosti valmiuttaan kiristyneen tilanteen ja sähköniukkuuden takia.

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina erityisen korkeaksi. Kantaverkkoyhtiö Fingrid kehottaa suomalaisia mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan sähkön käyttöä pois kulutuksen huipputunneilta illalla ja aamulla.

Fingrid on nostanut valmiuttaan sähkön kiristyneen tehotilanteen vuoksi. Fingridin mukaan pitkittynyt kylmä rintama usean päivän ajan on nostanut sähkön kulutuksen poikkeuksellisen korkeaksi Suomessa.

Vaikka sähkö tällä hetkellä riittää, tilanne on erittäin herkkä sähköjärjestelmän yllättäville vikaantumisille, yhtiö tiedotti torstaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantaina kulutuksen vähentämisen ei pitäisi olla ainakaan pörssisähköstä maksavilla ihmisillä hinnasta kiinni.

Pörssisähkön keskimääräinen verollinen tuntihinta on perjantaina noin 1,1 euroa kilowattitunnilta. Kalleinta pörssisähkö on iltaseitsemästä iltakahdeksaan, jolloin tuntihinta on noin 2,3 euroa kilowattitunnilta.

Päällikkö Jonne Jäppinen Fingridin voimajärjestelmän käytön yksiköstä laskeskeli STT:n pyynnöstä, että esimerkiksi sähkösaunan lämmittäminen tunniksi maksaa perjantain kalleimmalla tunnilla 15–20 euroa.

Sähköauton lataaminen puolestaan maksaa 25–30 euroa, jos autoa lataa kalleimman tunnin ajan tavanomaisella 11 kilowatin latauspisteellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen pörssisähköasiakas, ja minulla on sähkösauna sekä sähköauto. Sanotaanko näin, että itse ainakin välttelen saunomista ja auton lataamista perjantai-iltana, Jäppinen sanoi.

Sähkömarkkinoiden asiantuntija, yksikön päällikkö Maarit Uusitalo Fingridistä sanoi, että perjantain tuntihinnat ovat yksiä kovimmista ainakin vuodesta 2007 alkaen.

Pörssisähkön hintatiedot löytyvät Fingridin järjestelmistä valmiina vuoteen 2007 saakka. Uusitalon mukaan yhtä korkeita hintoja kuin perjantaina ei pikaisella etsimisellä löytynyt, kun Fingrid selvitti asiaa torstaina.

– Emme löytäneet Suomesta niin kovaa keskihintaa emmekä yksittäistä tuntihintaa kuin perjantaina, Uusitalo kertoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fingridin mukaan korkea hinta kertoo sähkön niukkuudesta sähkömarkkinoilla. Niukkuuden taustalla on kuitenkin useita syitä, Uusitalo kertoi.

Ensinnäkin pitkittynyt erittäin kireä pakkasjakso johtaa siihen, että rakennusten lämmittämiseen kuluu tavallista enemmän energiaa. Toisekseen Suomessa ei ole tarpeeksi omaa sähköntuotantoa kattamaan näin korkeita kulutuspiikkejä.

Lisäksi Suomen oman tuulivoimatuotannon ennustetaan laskevan perjantaina iltapäivästä alkaen. Kaiken kukkuraksi muutamat kotimaiset lämpölaitokset ovat poissa pelistä rikkoutumisten vuoksi.

– Puuttuvaa energiaa pitää korvata tuomalla sähköä muualta. Kun tilanne on näin tiukka, pienetkin puutokset tuotannossa vaikuttavat paljon sähkön hintaan, Uusitalo sanoi.

Hän ei osannut arvioida, miten pörssisähkön hinta kehittyy viikonloppuna perjantain jälkeen. Se voidaan kuitenkin todeta, että sääennusteet povaavat Suomeen kovia pakkasia sunnuntaihin saakka.

Myös Fingridin omat sähkön kulutusennusteet näyttävät Uusitalon mukaan korkeita lukemia sekä perjantaille että lauantaille.

– Ennusteemme ei tosin vielä osaa arvioida, miten sähkön kallis hinta vaikuttaa kulutukseen, Uusitalo huomautti.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä