Ulkomaat

Sota näkyy ainakin hurmoshenkenä ja iskulauseina Pietarin katukuvassa. Ihmiset kulkevat ohi valtavien mainostaulujen, joiden teksti julistaa: ”Voitto tulee olemaan meidän”. Venäjän kaupunkeihin julistetut terrorisminvastaiset toimet olivat voimassa sen jälkeen, kun Wagner-armeijan päällikkö Jevgeni Prigozhin oli miehineen järjestänyt aseellisen protestimarssin Venäjän eteläisissä suurkaupungeissa Rostovissa ja Voroneshissa.

Putinin puhe tarjosi ummehtuneen tuulahduksen valeplaneetalta

Venäjän itsevaltainen johtaja Vladimir Putin palasi maanantai-iltana televisioruuduille puheella, joka koostui lähes pelkästään ylätason poliittisista hokemista. Se kävi selväksi, että Putinin omassa todellisuudessa kapina ei ollutkaan osoitus Venäjän heikkoudesta vaan sen vahvuudesta. Putinin mielestä jopa Venäjän "kirkkokunnat ja poliittiset puolueet" olivat nousseet päättäväisesti torjumaan Wagner-ryhmän yrittämän petturuuden.

Venäjän johtaja Vladimir Putin kommentoi viimein maanantai-illan televisiopuheessaan aseellista kapinaa, jota hänen vuosia kasvattamansa yksityinen sotilasyhtiö Wagner yritti Venäjällä viikonloppuna. Putinin puhe toi entistä selvemmin esiin, miten heikolla pohjalla Venäjän nykyinen valtarakennelma horjuu.

Samaan aikaan Wagnerin päällikkö Jevgeni Prigozhin oli tuntemattomassa paikassa, mistä hänen lehdistöpalvelunsa kautta oli välitetty mediaan ääniviesti, jonka tallennusajasta ei ollut tietoa. Siinä Prigozhin kuului sanovan, ettei hän halunnut vallankaappausta vaan protestia – ja onnistui todistamaan, että Venäjällä on vakavia puutteita sisäisessä turvallisuudessaan.

Todisteita ei ollut siitä, että Prigozhin olisi Valko-Venäjällä tai välttämättä edes hengissä. Hänen raivonsa kohteen, puolustusministeri Sergei Shoigun nähtiin johtavan jonkinlaista sotilaskokousta armeijan videopätkässä, jonka upseereilta oli kuvista maalattu kellotaulut peittoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myöskään Shoigun olinpaikasta ja terveydentilasta ei siis ollut varmuutta.

Samaan aikaan Ukrainassa maan asevoimien kerrottiin ensi kertaa vallanneen Donetskin seudulla takaisin maita, jotka Venäjän ja muun muassa Prigozhinin asejoukot olivat ottaneet komentoonsa jo keväällä 2014.

Putinin viestintä on ollut täysin yksisuuntaista ja vanhanaikaisen jäykkää. Vasta kaksi päivää aseellisen kapinan päätyttyä äkilliseen keskeytykseen ja kummalliseen sopimukseen ”rauhanehdoista” Putin ilmestyi lukemaan tv-puheensa Venäjän kansalle.

Kauppa se on, joka kannattaa. Moskovalainen naamiokauppias piti valikoimassaan kolmen henkilön kasvoja: Tshetshenian pomon Ramzan Kadyrovin, Wagner-armeijan pomon Jevgeni Prigozhinin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Puheensa konkreettisimmassa osassa Putin sanoi, että Wagnerin miehillä olisi nyt kolme vaihtoehtoa: allekirjoittaa sopimus Venäjän puolustusministeriön tai muiden voimavirastojen kanssa, palata kotiin perheidensä luo tai lähteä Valko-Venäjälle. Tähän Putin lisäsi: ”Antamani lupaus tulee täytetyksi.” Putin jätti mainitsematta, mikä lupaus oli kyseessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toistan, valinta on teistä jokaisen, mutta olen varma, että se on sellaisten Venäjän soturien valinta, jotka ovat tiedostaneet traagisen virheensä, Putin sanoi kuulostaen kaikkea muuta kuin lempeältä.

Sotatutkimuslaitoksen Institute for the Study of War asiantuntijoidn mukaan Valko-Venäjä voi olla wagnerilaisille turvapaikan sijasta ansa. Kun Wagnerin miesten totteleman päällikön Prigozhinin on väitetty siirtyvän Valko-Venäjälle, osa miehistä saattaisi lähteä hänen mukaansa. Valko-Venäjää puolestaan on kuvattu venäläisille turvallisuuspalveluille ”läpikulkupihaksi”, jolta maanpettureiksi nimettyjä henkilöitä voidaan hakea kotimaahan ja eliminoitavaksi.

Putin paljasti puheessaan jälleen paljon omasta puuttuvasta todellisuussuhteestaan. Vaikka puheen sanamuotoja oli selvästi mietitty pitkään ja ne oli suunniteltu enemmänkin luomaan uutta käsitystä tapahtumista kuin dokumentoimaan todellisuudessa tapahtunutta, Putinin maailman vieraantuneisuus kaikkien muiden maailmasta oli taas ilmeistä.

Valitettavasti vain Putinin sanat muokkaavat todellisuuden uusiksi niille, jotka häntä valitsevat uskoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väite 1: Kansa tuki sankoin joukoin

Putin kiitti puheensa kuulijoita kestävyydestä, yhteenkuuluvuudesta ja patriotismista. Hänen mukaansa ”tämä kansalaissolidaarisuus osoitti, että mikä tahansa kiristys tai yritykset järjestää sisäistä sekasortoa ovat tuomittuja epäonnistumaan”.

Suunnilleen kaikkien muiden arvioiden mukaan Prigozhinin lyhyt kapina nimenomaan todisti, etteivät kansalaiset Venäjällä ole valmiita solidaarisuuteen eivätkä ainakaan vallanpitäjiä kohtaan. Kenenkään ei tiedetä lähteneen kaduille tukemaan Putinia tai Kremliä, saati Putinin mainitsemaa ”perustuslaillista järjestystä” (millä hän tarkoittaa käytännössä itseään).

Sen sijaan videokuvissa nähtiin joukko ihmisiä eteläisessä Rostovin miljoonakaupungissa hurraamassa Prigozhinille ja taputtamassa tätä olalle.

Venäjän viranomaiset eivät estäneet päättäväisesti ja sankarillisesti kapina-armeijan menoa kohti Moskovaa, vaan virkavastuullisia henkilöitä päinvastoin lähti pois tai sairastuville välttääkseen valitsemasta puoltaan Prigozhinin ja Putinin väliltä. Puolustusministeriön johtomiesten perheitä pakeni ”lomalle Dubaihin”. Kukaan ei torjunut Prigozhinin joukkoja, vaan tämä itse määräsi ne pysähtymään.

Elämä jatkui maanantaina Pietarissa Nevan valtakadulla eli Nevski-prospektilla. Kazanin kirkon edustalla perheet varautuivat kesänviettoon, kun Putinin nimeämä verenvuodatuksen ja petturuuden tuhoava uhka oli ilmeisesti taltutettu.

Väite 2: Venäjällä toimi jokin yhteiskunta

Putinin mukaan ”yhteiskunta osoitti mitä korkeinta yhteenliittymistä kaikilla toimeenpanevan vallan ja lainsäädäntövallan tasoilla”. Tämä ei olekaan ihme, sillä kaikki nämä tasot on täytetty Putinin virkoihinsa nimittämillä ja ruokkimilla lojalisteilla. Putin jatkoi: ”Kovan, yksiselitteisen tukensa perustuslailliselle järjestykselle ottivan kannakseen yhteiskunnalliset järjestöt, uskontokunnat, johtavat poliittiset puolueet, tosiasiassa koko venäläinen yhteiskunta. Kaikkia yhdisti ja kytki samaan pääasia, vastuu Isänmaan kohtalosta.”

Tässä juuri näkyy Putinin valetodellisuuden ja todellisuuden ero. Venäjällä ei sallita yhteiskunnallisia järjestöjä, uskontokunnista voidaan mainita lähinnä valtionkirkko, ortodoksikirkko, ja islamilaisia yhdyskuntia joissakin tasavalloissa, ja kaikkien näiden johdossa on ainoastaan Putin-miehiä. Koko Venäjän patriarkka Kirill on KGB-maailmankatsomuksen omaksunut johtaja, ellei suorastaan turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijä. Jehovantodistajat ovat vankilassa.

Mistään ”poliittisista puolueista” Venäjällä ei ole voinut enää vuosiin puhua, siinä mielessä kuin mitä poliittinen puolue tarkoittaa. Viimeinen ”aito” poliitikko Aleksei Navalnyi yritettiin murhata hermomyrkyllä ja toivuttuaan hän sai vankilatuomion ja sen perään vielä kymmeniä vuosia lisää.

Väite 3: Wagnerin miehet hairahtuneita sankareita

Putinin puhe oli kummallinen sekoitus tulta ja tappuraa isänmaan pettäneille ja samalla kunnioittavaa ylistystä Wagnerin sodalle Ukrainassa.

”Me tiesimme ja tiedämme, että valtaenemmistö Wagner-ryhmän taistelijoista ja komentajista on myös Venäjän patriootteja, kansalleen ja valtiolleen uskollisia. He ovat todistaneet sen urheudellaan taistelukentällä, vapauttaen Donbassin ja Novorossijan. Heitä yritettiin käyttää pimeydessä aseveljiään vastaan, joiden kanssa nämä olivat yhdessä taistelleet maan ja sen tulevaisuuden puolesta.”

Putin itse väitti vuodesta 2014 alkaen kahdeksan vuotta, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän joukkoja vaan kyse on muka ukrainalaisten sisällissodasta. Nyt Putin sanoo Venäjän armeijan aseveljien wagnerilaisten ”vapauttaneen” Donbasin. Novorossija-termi puolestaan on Putinin historiapropagandaa ja yritys palastella Ukrainaa Venäjän osiksi Putinin fantasioiden mukaan.

Pietarissa mies kävelee sotilasvalokuvien katunäyttelyn ohitse 26. kesäkuuta. Suuressa julisteessa lukee: "Isänmaa, jota me puolustamme.".

Väite 4: Tässäkin uhka tuli ulkomailta

Putinin mukaan aseistautunut kapina olisi joka tapauksessa tukahdutettu. Hänen mielestään järkensä kadottamisesta huolimatta kapinoitsijat ymmärsivät, että maata uhkaa kolossaalinen paine ulkoapäin. Putinin mielestä venäläissotilaat kuolevat rintamalla suussaan sanat ”ei askeltakaan taaksepäin”.

Putin siis esiintyy yhtä aikaa vakauden tuojana ja sotahulluna. Hänen on vaikea myöntää, että venäläiset soturit Wagnerista olisivat voineet kääntyä kapinajohtajansa puolelle.

”Juuri sellaista tulemaa – veljessurmaa – halusivat Venäjän viholliset: sekä uusnatsit Kiovassa että heidän läntiset suojelijansa ja kaiken sorttiset kansallispetturit. Halusivat, että Venäjän sotilaat tappaisivat toisiaan, että asevelvollisia ja rauhallisia asukkaita saisi surmansa, että lopulta Venäjä häviäisi ja yhteiskuntamme jakautuisi, tukehtuen veriseen sisällisriitaan”, Putin opetti edelleen.

Venäjällä tapahtui siis ennen näkemätön kapinayritys, jossa Venäjää edustavien yksityisten asejoukkojen onnistui lähteä Ukrainasta rintamalta ja matkustaa panssareillaan ja kuljetusajoneuvoillaan satoja kilometrejä kohti Moskovaa kenenkään estämättä. Matkan varrella ammuttiin alas Venäjän kalustoa ja pilotteja sai surmansa

Putinin johtopäätös tarinan opetuksesta?

Venäjä on hänen mukaansa vahva ja sankarillinen, mistä kaikki nyt nähty on vääjäämätön todiste. Mikään ei siis Putinin maailmassa ole muuttunut. Seuraavaksi katseet kannattaa jälleen kääntää Ukrainan vastahyökkäyksen onnistumiseen ja ukrainalaisten ihmishenkien pelastamiseen Venäjän aggressiolta, joka sen kuin jatkuu.

Kirjoittaja on Lännen Median toimituksen päällikkö.

Matti Posio. Kuva: Lännen Media
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä