Ulkomaat

Ruotsin oma linja koronaa vastaan jatkuu – virustapausten määrä kasvaa, mutta vanhainkoteihin pääsee taas vierailulle

Kun muut poistivat koronarajoituksia, Ruotsi piti omansa. Nyt rajoitukset palaavat, paitsi Ruotsissa.

Ruotsi onnistuu jälleen toimimaan koronavirusrajoitustensa kanssa vastavirtaan muun maailman kanssa.

Tautitapaukset kasvavat kaikkialla, ja se on saanut lähes koko Euroopan palauttamaan viruksen torjumiseksi asetettuja rajoituksia.

Esimerkiksi Suomen hallitus päätti keskiviikkoiltana asettaa uusia rajoituksia ravintoloiden aukiololle. Viime viikolla hallitus puolestaan kiristi jälleen matkustusrajoituksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muista naapurimaista Viro kielsi aiemmin tässä kuussa öisen anniskelun.

Rajoitukset ovat olleet muuttumattomia pitkään

Ruotsin uusien tautitapausten määrä on yleisradioyhtiö SVT:n mukaan kohonnut suunnilleen samalle tasolle kuin maalis-huhtikuun vaihteessa, jolloin Ruotsi asetti vierailukiellon vanhainkoteihin.

Ruotsi on pitänyt rajoituksensa suurin piirtein muuttumattomina keväästä asti. Nyt niitä kuitenkin aletaan purkaa.

Maan kansanterveysviranomainen on päättänyt sallia vierailut vanhainkoteihin jälleen lokakuun ensimmäisestä alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ainakin osa kunnista on lähettänyt henkilöstölleen ohjeet siitä, miten käynnit on tarkoitus toteuttaa turvallisesti.

– Ymmärrämme, että moni on kaivannut vierailuja pitkään. Nyt on tärkeää, että meitä kaikkia autetaan tekemään vierailut vastuullisella tavalla, jotta riskejä viruksen leviämisestä ei synny, sanoo Värnamon kunnan hoivajohtaja Ulrika Gustafson lehdistötiedotteessa.

Osa kunnista aikoo puolestaan pitää rajoitukset yhä voimassa paikallisen koronatilanteen vuoksi.

– Jos virustilanne pahenee, voi meilläkin käydä kuten Taalainmaalla, joka pitää vanhainkodit yhä suljettuna. Tämä voi olla väliaikaista, ja päätöstä voidaan pian joutua arvioimaan uudelleen, Jönköpingin kunnan sosiaalijohtaja Stefan Österström sanoo SVT:lle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhainkodit olisi pitänyt eristää aiemmin

Juuri viruksen leviämistä vanhainkoteihin on pidetty yhtenä suurena syynä siihen, miksi koronavirukseen kuoli Ruotsissa keväällä ja alkukesästä niin paljon ihmisiä.

Ruotsin koronavirusstrategia on herättänyt paljon ihmetystä ulkomailla. Valtionepidemiologi Anders Tegnell on puolustanut sitkeästi Ruotsin linjaa, mutta sanonut, että maa olisi voinut tehdä enemmän aiemmin.

Vanhainkotien parempi valmistaminen koronaviruksen torjuntaan sekä henkilökunnan aktiivisempi testaaminen pandemian alkuvaiheissa olivat toimia, joita Tegnellin mukaan olisi pitänyt tehdä.

Myös yleisörajoituksia lievennetään

Toinen Ruotsin hallituksen valmistelema lievennys rajoituksiin on julkisiin kokoontumisiin osallistuvan yleisön enimmäismäärä.

Ruotsin hallitus päätti tiistaina, että livemusiikkia soittavat ravintolat saavat ottaa sisään yli 50 katsojaa. Kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sallitaan 500 hengen yleisö, jos heidät voidaan sijoittaa harvasti istumaan.

Ruotsi lähti tiukkojen rajoitustoimien sijaan suositusten linjalle. Esimerkiksi baarien terassit ovat olleet täynnä väkeä läpi kevään ja kesän.