Säästöjä lainakuluihin – Maksatko liikaa?

Liian suuret lainakulut voivat aiheuttaa suurta taloudellisista painetta. Onneksi lainakuluissa voi myös säästää, jos tiedostaa joitakin perustaitoja luotonhaun prosessissa.

Eri luotonmyöntäjien lainojen välillä voi olla todella merkittäviä eroja, minkä vuoksi lainasopimukseen ei kannatakaan sitoutua tekemättä pientä taustatyötä.

Lainan hakemisen vuoksi ei kuitenkaan tarvitse täyttää useita hakemuksia, vaan siinä voidaan käyttää apuna erilaisia lainanvertailupalveluita. Sopivaa lainaa etsiessä on hyvä pitää mielessä muutama asia, jolloin paras mahdollinen sopimus löytyy varmimmin.

Korkeat kulut voi välttää yhdistämällä pienet lainat

Useiden pienempien lainojen yhdistäminen on loistava tapa välttää korkeat kulut. Yhdistelylaina on laina, jonka avulla voi yhdistää useita pieniä lainoja yhdeksi isommaksi lainaksi. Tämän avulla voi saada alhaisemman koron ja lyhyemmän maksuajan, sillä luottoa maksetaan takaisin vain yhdelle luotonmyöntäjälle.

Yhdistelylainan hakeminen on helppoa ja nopeaa. Lainaa on mahdollista hakea verkossa tai puhelimitse. Kun hakemus on hyväksytty, vanhat lainat voi maksaa kerralla pois ja alkaa maksamaan vain yhtä laskua uudelle yhdistelylainalle. Kun pienet lainat on yhdistetty, talouden seuraaminen on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää.

Edullisimmat lainat löytyy lainavertailun avulla

Lainavertailu on hyödyllinen työkalu, jonka avulla voi löytää edullisimman lainan. Vertailemalla eri lainojen korkoja ja muita ehtoja voi säästää selvää rahaa. Lainavertailun avulla voi myös vertailla eri lainojen kustannuksia ja takaisinmaksuaikoja. Tänä päivänä tähän voi käyttää apuna lainavertailupalvelua, joka tekee koko työn vaivattomasti vain yhdellä lainahakemuksella.

Vertailussa ei kannata tuijottaa vain nimelliskorkoa, sillä todelliseen vuosikorkoon sisältyyy myös muita kustannuksia, kuten avaus- ja luotonhoitomaksuja. Matalin nimelliskorko ei siis todellakaan tarkoita kokonaiskustannuksiltaan halvinta lainaa. Juuri tällaisten sudenkuoppien vuoksi lainavertailu kannattaakin, sillä näin löytyvät yleensä korkokustannuksiltaan parhaat lainaehdot.

Todellinen lainatarve kannattaa laskea realistisesti

Lainatarvetta laskettaessa on äärettömän tärkeää tehdä realistinen budjetti ja arvioida omaa taloudellista tilannetta sekä lainan käyttötarkoituksen todellisia kuluja. On järkevää selvittää, kuinka paljon rahaa on käytettävissä kuukausittaisiin kulutustarpeisiin ja kuinka paljon on mahdollista käyttää lainan maksuun.

Kannattaa myös harkita, kuinka suuri laina todellisuudessa tarvitaan, sillä sekä liian pieni että liian suuri lainasumma voi johtaa vaikeuksiin. Liian suuren lainasumman kohdalla ongelma on ilmeinen: joko maksuaika venyy tarpeettoman pitkäksi, jolloin luotto kerryttää paljon korkoa, tai kuukausittaiset maksuerät ovat kohtuuttoman suuria ja johtavat taloudellisiin vaikeuksiin. Liian pieni lainasumma taas ei riitä kattamaan kaikkia yhdistettäviä lainoja, jolloin saatetaan joutua hakemaan useampaa pientä lainaa. Tällöin yhteenlasketut lainanhoitokulut ovat jälleen korkeat, jolloin lainojen yhdistely joudutaan tekemään uudestaan.

Yhteenveto

Eri luotonmyöntäjien lainoissa saattaa olla ajoittain melko merkittäviäkin eroja. Kun luottoa maksetaan takaisin, sen korkokulut voivat osoittautua yllättävän suureksi menoeräksi silloin, kun lainasopimukseen on sitouduttu huolimattomasti. Lainavertailu ja pienempien lainojen yhdistely ovat usein loistavia tapoja järkeistää lainan kokonaiskustannuksia kuukausitasolla.