Ulkomaat

Saksa, Britannia ja EU vaativat Valko-Venäjän mielenosoitusten johtohahmon Maria Kolesnikovan vapauttamista - "Jos Lukashenko ei muuta kurssiaan, EU tulee reagoimaan"

EU ja Saksa ovat asettamassa pakotteita Valko-Venäjän johtoa vastaan.

Saksa, Britannia ja EU vaativat Valko-Venäjän mielenosoitusten johtohahmon Maria Kolesnikovan vapauttamista. Saksa on myös valmistelemassa sanktioita Valko-Venäjän johtajia vastaan, kertoo maan ulkoministeri Heiko Maas uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Olemme todella huolissamme Maria Kolesnikovasta. Vaadimme tietoja poliittisista vangeista ja heidän vapauttamistaan, Maas kirjoitti Twitterissä.

Maanantaina myös Britannian ulkoministeri Dominic Raab esitti huolensa Kolesnikovan sieppauksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lukashenkon hallituksen ensisijainen tehtävä on palauttaa hänet turvallisesti. Hallituksen täytyy lopettaa mielenosoittajien julma kohtelu, vapauttaa poliittiset vangit ja aloittaa keskustelut opposition kanssa, Raab sanoi.

Naamioituneet miehet kaappasivat Kolesnikovan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä maanantaina aamupäivällä. Kolesnikova on noussut Valko-Venäjällä jo lähes kuukauden jatkuneiden mielenosoituksen johtoon. Maanantaina Valko-Venäjällä katosi kaksi muutakin opposition jäsentä Anton Rodnenkov ja Ivan Kravtsov .

Mielenosoittajat vaativat rehellisiä vaaleja ja maan presidentin Aleksandr Lukashenkon eroa.

Valko-Venäjän rajavartiokomitean virallinen edustaja kertoi Valko-Venäjään erikoistuneelle Tut.by-uutissivustolle Kolesnikovan ja kahden muun "ylittäneen rajan ja poistuneen Ukrainan suuntaan".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valko-Venäjän valtiontelevisio väitti tiistaina aamulla, että kaksi miestä pakeni yöllä maasta ja että Kolesnikova olisi "pyrkinyt ylittämään rajan laittomasti". Kadonneista ei ole viranomaisten tietojen lisäksi muita havaintoja.

Josep Borrell vaatii 633 mielenosoittajan vapauttamista

Kolme EU:n diplomaattia kertoi Reutersille maanantaina, että unioni aikoo asettaa sanktioita 31 Valko-Venäjän johtohenkilölle syyskuun puoleen väliin mennessä. Heihin kuuluu muun muassa maan sisäministeri. Sanktioihin on arveltu kuuluvan muun muassa matkustusrajoituksia ja varojen jäädyttämistä. EU on vaatinut Valko-Venäjälle uusi presidentinvaaleja.

Myös Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tuomitsi maanantai jyrkästi Lukashenkon hallinnon mielivaltaiset pidätykset.

Hän vaati opposition jäsenten ja 633:n sunnuntaina pidätetyn mielenosoittajan välitöntä vapauttamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Odotamme, että viranomaiset lopettavat poliittisen vainon ja sitoutuvat kansalliseen dialogiin kunnioittaen valkovenäläisten demokraattisia oikeuksia ja perusoikeuksia, Borrell sanoi Britannian BBC:n mukaan.

Laajat mielenosoitukset alkoivat Valko-Venäjällä noin kuukausi sitten, kun Lukashenko voitti vilpillisinä pidetyt vaalit. Poliisi ja maan turvallisuusjoukot ovat kohdelleet mielenosoittajia väkivaltaisesti, ja pidätettyjä mielenosoittajia on pahoinpidelty vankilassa. Presidentti Lukashenko on ollut Valko-Venäjän johdossa 26 vuotta.

Ulkoministeri Maas sanoi, että opposition jäsenten ja mielenosoittajien väkivaltainen kohtelu ei ole hyväksyttävää. Saksa ja EU ovat vaatineet Lukashenkoa aloittamaan neuvottelut opposition kanssa, mutta presidentti ei ole suostunut vaatimukseen.

– Jos Lukashenko ei muuta kurssiaan, EU tulee reagoimaan, Maas sanoi.

Saksa, Britannia ja EU vaativat, että Valko-Venäjän mielenosoitusten johtohahmo Maria Kolesnikova on vapautettava.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä