Ruoka
Sapastellen itsenäisyyspäivän viettoon – Nappaa tästä neljä helppoa näppipalaa kaamosajan kemuihin
Sapakset on nokkela sanamuunnos espanjalaisista tapaksista, eli kyse on pienistä sormin syötävistä suomalaisista herkkupaloista. Niitä napsien ja kuplivaa siemaillen kelpaa kotisohvalla seurata juhlahumua Presidentinlinnassa.
Sapakset sopivat tarjottavaksi paitsi itsenäisyyspäivänä myös cocktailjuhlissa, glögikutsuilla tai joululahjavalvojaisissa.
Nyyttärit tekevät kekkereistä helpot kaikille. Kun jokainen nostaa pöytään yhden itse tehdyn sapaslajin, on luvassa myös makuyllätyksiä kaikille.
Juustopalleroissa maistuvat vahva emmentaali, savuporo ja häivähdys piparjuurta. Näppärästi syntyvät pyörykät saavat rouskuvan lisän syötävistä cocktailtikuista – suolatikuista.
Työnnä tikut pyöryköihin juuri ennen tarjoilua, sillä ajan myötä keksitikut kostuvat ja pehmenevät. Silloin tikun ote juustopallosta herpaantuu. Voit vaihtoehtoisesti nostella pyörykät ruissipseille tai hapankorppupaloille.
Graavisiika ja tillinoksa makealla saaristolaisleivällä on tuttu ja toimiva makuyhdistelmä. Vaihtelunhaluinen virittää klassikon japanilaishenkiseksi wasabisipaisulla, pikkelöidyillä inkiväärilastuilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä ja korianterilla.
Pakastetuista lehtitaikinalevyistä, valmispestosta, juustoraasteesta ja kirsikkatomaateista teet kätevästi pieniä kasvispiiraita.
Punainen pesto on kiva vaihtoehto kastikkeeksi. Sen koostumus on napakka, ja laadukkaimmat purkit sisältävät jopa 50 prosenttia tomaattia. Se ei ole niin öljyinen kastike kuin perinteinen vihreä pesto.
Huomaa kuitenkin, että useimmat punaiset pestot sisältävät cashewpähkinää, eli jos porukassa on pähkinäallergikkoja, korvaa pesto valutetulla peruspizzakastikkeella. Lehtitaikinaleivonnaiset maistuvat parhaimmilta vastapaistettuina ja rapeina.
Kakkutikkareiden tekotapa ja maku muistuttavat tahmaista perunaleivosta. Valmis kuivakakku eli mehevämmältä nimeltään kahvikakku murustellaan kulhoon, lisätään höysteitä, mausteita ja tuorejuustoa sidosaineeksi.
Valmiskakkujen koostumus ja kosteus vaihtelevat, joten lisää tuorejuustoa vähän kerrallaan, kunnes massa on sopivan kiinteää pyöriteltäväksi.
Reseptin pähkinät voit jättää pois ja lisätä aprikoosien määrää. Voit myös ottaa makukimaraan mukaan muita kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja tai viikunoita. Eikä mikään estä pilkkomasta kakkumassaan suosikkimakeisiasi.
Pyörykät viimeistellään valutetulla suklaalla ja kakkukoristeilla, mutta kiireinen voi huoletta ohittaa tämän työvaiheen.
Tämän jutun reseptistä saat noin 40 kakkutikkaria. Jos tarjolla on muitakin makeita suupaloja, voit halutessasi puolittaa ohjeen.
Poro-juustopallerot
20 kpl
1 prk (140 g) piparjuurituorejuustoa
100 g mustaleimaemmentaaliraastetta
50 g kylmäsavuporoviipaleita
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
½ tl mustapippuria
10 suolatikkua
Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon hienoksi raastettu juusto tai valmis juustomuru.
Leikkaa poroleikkeleet pieneksi rouheeksi. Sekoita ne ruohosipulisilpun ja mustapippurin kanssa juustomassaan. Tarkista maku.
Pyörittele juustoseoksesta pieniä palloja.
Työnnä jokaiseen palloon puolikas suolatikku juuri ennen tarjoilua, etteivät ne ehdi kostua.
Nosta poro-juustopallot tarjoilulautaselle. Pallot ovat maukkaimmillaan huoneenlämpöisinä.
Graavisiikaleivät japanitwistillä
10 kpl
5 ohutta viipaletta saaristolaisleipää
2–3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 tl wasabia
100 g graavisiikaviipaleita
muutama lastu sushi-inkivääriä (gari)
1 tl seesaminsiemeniä paahdettuna
korianterinlehtiä
Leikkaa leipäviipaleet puoliksi. Voitele ne tuorejuustolla. Sivele päälle kevyesti ja tasaisesti wasabia.
Päällystä leivät graavisiikapaloilla.
Valuta inkiväärilastut talouspaperin päällä ja nostele leiville.
Ripottele leiville seesaminsiemeniä ja viimeistele tuoreella korianterilla.
Pizzahtavat kasvispiiraat
9 kpl
3 lehti- tai torttutaikinalevyä (pakaste)
½ dl punaista pestoa
noin 1 tl pizzamaustetta
1½ dl mozzarellajuustoraastetta
10 makeaa kirsikkatomaattia
muutama basilikanlehti silputtuna
Voiteluun:
kananmunaa
Levitä taikinalevyt leikkuulaudalle. Anna sulaa hetki ja leikkaa kohmeiset levyt kolmeen osaan. Vedä terävällä veitsellä viillot sentin päähän taikinapalan reunoista, mutta älä leikkaa pohjaan saakka.
Nosta taikinapalat leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele reunat kananmunalla ja sivele keskustakohdat punaisella pestolla. Ripottele päälle pizzamaustetta.
Levitä peston päälle juustoraastetta.
Huuhtele tomaatit ja viipaloi ne. Nostele juustoraasteen päälle.
Paista 225 asteessa 12–15 minuuttia.
Viimeistele pikkupiiraat basilikasilpulla.
Kakkutikkarit
40 kpl
1 (350 g) suklaakuivakakku (esim. K-Menu)
100 g (8–10 kpl) kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1½ dl pähkinöitä (cashew, pekaani tms.)
1 prk (250 g) mascarponea
1½ rkl rommia
Kuorrute:
1 levy (200 g) taloussuklaata
Koristeluun:
kakkukoristeita (nonparelleja, strösseleitä tms.)
Murustele kuiva- eli kahvikakku kulhoon.
Silppua aprikoosit ja rouhi pähkinät. Kumoa ne kulhoon.
Sekoita aluksi joukkoon ¾ mascarponesta sekä halutessasi tilkka rommia. Kahvikakkujen rakenne ja koostumus vaihtelevat, joten lisää mascarponea, kunnes massan koostumus on pyöriteltäväksi sopivan tanakkaa.
Mikäli jätät rommin pois, voit maustaa kakkumassaa vaikkapa kardemummalla ja vaniljasokerilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Siirrä kakkuseos vartiksi jääkaappiin jähmettymään.
Ota massasta nokareita ja pyörittele palloiksi leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Sulata kuorrutesuklaa vesihauteessa.
Valuta kakkutikkareille sulaa suklaata tai pyöräytä pallurat haarukan avulla suklaassa. Ripottele kakkusten päälle strösseleitä ennen kuin suklaa ehtii jähmettyä.
Työnnä tikkareihin cocktailtikut tai tarjoa näppipaloina.