Paikallisuutiset

Seitsemän uutta koronatartuntaa – tartunnat keskittyvät Kajaaniin

Kainuun viime viikon koronatartunnat keskittyvät Kajaaniin. 95 positiivisesta tuloksesta 83 on ollut Kajaanissa, yhdeksän muissa kunnissa ja 3 Kainuun ulkopuolisilla henkilöillä.

Kajaanissa todettiin sunnuntaina seitsemän uutta koronatartuntaa. Neljä tapauksista liittyy Transtechin Otanmäen-tehtaan tartuntaryppääseen. Sote kertoi tuoreimmat tartuntaluvut maanantaina aamupäivällä.

Transtechin tartuntamäärät ovat paikallisesti suuria ja nostavat koko alueen ilmaantuvuutta merkittävästi. Otanmäen-tehtaalla jatketaan henkilöstön testauksia, jotta mahdolliset jatkotartunnat saadaan selville.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen muistuttaa, että sotella ei ole tiedossa muita laajoja ketjuja tai selvittämättömiä tartuntoja, jotka lisäisivät tartuntariskiä huomattavasti.

– Pystymme edelleen hyvin testaamaan ja jäljittämään tapaukset. Myös rokotussuojan vaikutus tilanteeseen on varsin ilmeinen, sillä sairastuneet ovat pääsääntöisesti lieväoireisia. Karanteenimääräyksissä noudatetaan jatkossa pääsääntöisesti 10 vuorokauden menettelyä, selventää Kainuun epidemiatilannetta.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on THL:n tilaston mukaan nyt 157,4 mutta viime viikon lopun tartuntojen myötä nousee edelleen noin 200:n tasolle. Kajaanissa ei ole koronapotilaita sairaalahoidossa.

Kahteen kertaan rokotettujen osuus Kainuussa on väestötasolla yli 83 prosenttia, mutta 12–40-vuotiaiden rokotuskattavuus on edelleen alhainen. Sote kannustaa erityisesti nuorempia ikäluokkia kannustetaan edelleen huolehtimaan rokotussuojasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huomisesta alkaen Kajaaniin avataan rokotuspiste Kaukametsän Opistolle (Koskikatu 2 – 4), jossa koronarokotteita ja myös riskiryhmien influenssarokotteita annetaan ilman ajanvarausta.

Rokotuspisteillä on syytä varautua myös jonoihin kolmansien koronarokotteiden aiheuttaman kysynnän vuoksi. Ajanvaraus on käytössä osassa rokotuspisteitä. Tarkempia tietoja saa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronapandemian kansallista testaus- ja jäljitysstrategiaa eli testiin pitäisi mennä aikaisempaa herkemmin.

Tämä ei tässä vaiheessa merkittävästi muuta Kainuun testausmenettelyjä, mutta olemme lisänneet testiaikoja, kun tapausmäärät ovat nousseet. Testiin on päässyt matalalla kynnyksellä koko ajan, ja jäljitys ohjeistaa oire- tai altistusarvion perusteella testaukseen kuten aiemminkin, Käsmä-Ronkainen kertoo soten tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuu

Suositukset

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.

Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).

Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.

Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä