Paikallisuutiset
Seksi ja seksuaalisuus ovat eri asioita, sotkamolainen seksuaalineuvoja Mirka Koskela muistuttaa
Jos seksuaalisuus on kivun, häpeän tai tuskan ympäröimää, silloin meistä jää iso osa ihmisyyttä elämättä, sanoo seksuaalineuvoja Mirka Koskela.
Sotkamolainen Mirka Koskela ehti toimia kolmisen vuotta hierojana, kunnes viime jouluna valmistui ja aloitti työt seksuaalineuvojana.
– Seksuaalineuvojan työ on oma intohimo ja sen äärellä haluan tehdä töitä vielä monia vuosia, Koskela kertoo.
Koskela muutti Kainuuseen vuonna 2009. Hänelle seksuaalisuus on ollut aina helppo ja luonnollinen asia puhua sekä kuunnella.
– Se on äärimmäisen mielenkiintoinen osa-alue ihmisessä, mistä haluan ymmärtää lisää. Haluan myös auttaa ihmisiä sen saralla. Neuvonnassa on helppoa tutkia omia uskomuksia, rajoja ja sisäistä maailmaa matalalla kynnyksellä, ilman isoa terapiaprosessia, joskin se voi sysätä myös sellaiseen.
Nykytutkimus osoittaa, että seksuaalisuus on paitsi alati läsnä osana ihmisyyttä, myös altis muutoksille vuosien varrella.
– Näen sen niin, että seksuaalisuus on läsnä koko ajan kaikissa meissä. Jos se on kivun, häpeän tai tuskan ympäröimää, silloin meistä jää iso osa ihmisyyttä elämättä. Ihminen voi muuttua itselleenkin vieraaksi. Itsensä äärelle olisi hyvä pysähtyä ja tietysti paljon useammin kuin kymmenen vuoden välein, Koskela muistuttaa.
Seksuaalisuus on läsnä koko ajan kaikissa meissä. Jos se on kivun, häpeän tai tuskan ympäröimää, silloin meistä jää iso osa ihmisyyttä elämättä.
Elämäntilanteiden muutokset voivat vaikuttaa myös seksuaalisuuteen.
– Seksuaalisuus elää ja kehittyy. Joku asia voi jäädä pimentoon vuosiksi, kunnes se taas nousee esille myöhemmin.
Koskela pitää vastaanottoa Kajaanissa. Etävastaanotolla asiakkaita käy ympäri Suomea. Asiakkaita askarruttavia teemoja ovat esimerkiksi orgasmivaikeudet sekä muut haasteet nautintoon ja suhteisiin liittyen, sekä esimerkiksi muutokset omassa seksuaali-identiteetissä.
– Asiakkaani ovat pääsääntöisesti naisia. Aika paljon tullaan vastaanotolle eri kehoteemoilla. Joissakin asioissa paras apu asiakkaalle voi olla terapia, mutta seksuaalineuvoja on hyvä ensikontakti, josta voi lähteä liikkeelle.
Asiakkaaksi voi tulla yksinään, pariskuntana ja monisuhteisenakin. Koskela sanoo, että seksuaalineuvonta on paikka, mihin myös vanhemmat voivat tulla hakemaan näkökulmia tai purkamaan huolia. Heitä voi esimerkiksi askarruttaa oman lapsen seksuaalinen identiteetti. Apua voi kysyä esimerkiksi tilanteeseen, jossa oma puoliso tulisi kaapista ulos. Seksuaalineuvonnan kirjo on todella laaja, kuten seksuaalisuus yleensäkin.
Kun puhutaan seksuaalisuudesta, yleensä esiin nousee eniten haluttomuus, jota esiintyy heteronormatiivisten pariskuntien välillä. Koskela puhuu mieluummin halujen eriparisuudesta.
– Jos yksilö ei koe haluttomuuttaan ongelmaksi, ei kumppani sitä voi määritellä sellaiseksi. Mutta tottakai se on asia, mikä aiheuttaa äärimmäisen yleisesti kismaa suhteen sisällä, Koskela kertoo.
Jos yksilö ei koe haluttomuuttaan ongelmaksi, ei kumppani sitä voi määritellä sellaiseksi. Mutta tottakai se on asia, mikä aiheuttaa äärimmäisen yleisesti kismaa suhteen sisällä.
Kynnys tulla vastaanotolle on monesti korkea, siksi Koskelan järjestämä verkkokurssi voi olla hyvä ensiaskel.
– Asiakas on voinut pohtia jotain asiaa vuosia, että uskallanko mennä puhumaan tästä. Verkkokurssi on helppo ja vähän anonyymimpi väylä lähteä tutkimaan omaa seksuaalisuutta ja se voi rohkaista sitten tulemaan seksuaalineuvojan vastaanotolle. Naisille tarkoitetuilla verkkokursseilla käsitellään haluttomuutta, kehoasioita ja muita seksuaalisuuden pääteemoja.
Miksi seksuaalisuudesta puhumista ympäröivää tabujen muuria on tärkeä rikkoa?
– Sen vapauden vuoksi, ihmiselle olla oma itsensä. Miten paljon jää elämää elämättä, jos pidetään seksuaalisuutta, eli osaa omasta itseämme, vakan alla. Ei seksuaalisuus tarkoita sitä, että on pakko olla seksiä tai sitä seksuaalisuutta pitää jotenkin väkisin ilmaista. Seksuaalisuus ja seksi on eri asioita, Koskela sanoo.
Kainuussa seksuaalisuuteen liittyy edelleen paljon häpeää, stigmaa ja tabuja.
Koskela ihmettelee, miten paljon esimerkiksi toisen ihmisen sukupuolikokemus aiheuttaa joillekin vihaa ja raivoa. Moni seksuaalisuuteen liittyvä asia kaipaa edelleen kovaa ravistelua.
– Yhtenä esimerkkinä naisen seksuaalisuus. Miten vuosisatoja se on ollut kahlittuna ja on edelleen. Hyvin paljon naiset vastaanotollani pohtivat sitä, että mitä minä saan olla seksuaalisesti, Koskela sanoo.
Mirka Koskela
ikä: 33 vuotta
asuinpaikka: Sotkamo
koulutus: restonomi amk, koulutettu hieroja(kohta valmis dry needling terapeutti) ja seksuaalineuvoja
perhe: puoliso ja lapset 8v ja 10v
harrastukset: tanssiminen, lenkkeily, uusien reseptien testaaminen, syksyisin intohimoinen kanttarellinainen ja aina viherkasvi-intoilija
motto: “Tärkeintä on vapaus.”