Kotimaa

Suomen ensimmäinen ryhmäkanne näyttää epätodennäköiseltä, mutta yhden pikavippiyhtiön osalta se voi vielä toteutua – Luoton vuosikorko oli yli 300 prosenttia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on neuvotellut pitkään riitaprosessin sovinnosta pikavippejä kuluttajille myyneiden Euro24 Finance Oy:n ja J.W.-Yhtiöt Oy:n kanssa. Neuvottelut Euro24:n ja perintäyhtiö Gothian kanssa ovat päättymässä, sillä yritykset ilmoittivat maksavansa hyvitykset. Neuvottelut J.W.-Yhtiöiden kanssa ovat yhä kesken, eli ryhmäkanne on mahdollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen historian ensimmäisen ryhmäkanteen nostaminen näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä, koska Kuluttaja-asiamiehen neuvottelut pikaluottoyhtiö Euro24 Financen ja perintäyhtiö Gothian kanssa etenivät vapaaehtoisiin hyvityksiin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi asiasta maanantaina, ja siitä uutisoi muun muassa STT.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on neuvotellut tänä vuonna riitaprosessin sovinnosta pikavippejä kuluttajille myyneiden Euro24 Finance Oy:n ja J.W.-Yhtiöt Oy:n kanssa. Yhtiöt on rekisteröity Suomeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvotteluja on käyty myös kahden perintätoimiston kanssa, koska luottojen saatavia on myyty eteenpäin perintätoimistoille.

Neuvottelut J.W.-Yhtiöiden kanssa ovat kuitenkin yhä kesken. Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Paula Hannula toteaa Lännen Medialle, että ryhmäkanne on yhä mahdollinen sen osalta.

Neuvottelut pikaluottoyhtiö Euro24:n ja perintäyhtiö Gothian kanssa ovat nyt päättymässä, sillä yritykset ilmoittivat maksavansa kuluttaja-asiamiehen vaatimat hyvitykset.

Kuluttaja-asiamies käy vielä läpi yhtiöiden ehdotukset ja seuraa niiden toteutumista. Jos yritykset toteuttavat lupaamansa hyvitykset, asiassa ei siis näiden sopimusten osalta olla etenemässä tuomioistuimeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Seuraamme vielä, miten ne nyt toteutuvat, Hannula sanoo.

Lainsäädäntö on ollut voimassa reilut 10 vuotta

Suomessa ei ole koskaan nostettu varsinaista ryhmäkannetta, vaikka lainsäädäntö on ollut voimassa reilut 10 vuotta. Ryhmäkanteen voi nostaa vain Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies.

Neuvottelutuloksia on syntynyt kymmenessä vuodessa useita, eli niissä on päästy sovintoon eikä kannetta ole nostettu.

– Ryhmäkanne osoitti nyt jälleen toimivansa siinä tarkoituksessa, että ennaltaehkäisevästi päästään sovittelutuloksiin. Se onkin yksi keskeisistä tavoitteista. Kuluttajan kannalta tilanne selkiytyy: kuluttaja saa hyvitykset nopeammin kuin vasta prosessin jälkeen, Paula Hannula toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmäkanne oli Suomessa lähellä esimerkiksi vuonna 2016. Silloin syntyi iso kohu siitä, kun sähköyhtiö Caruna ilmoitti korottavansa sähkön siirtohintaa 22–27 prosenttia. Kuluttajat kimpaantuivat, mutta asiasta syntyi sopu.

Kuluttajat eivät riitauta kulutusluottojaan

Kuluttaja-asiamies kertoi viime syksynä harkitsevansa ryhmäkanteen nostamista Euro24 Financen 20.5.2016–20.5.2019 myöntämistä 2 000 euron tililuotoista, joissa on kohtuuttomat luottokustannukset.

Mahdollisiin ryhmäkanteisiin ilmoittautui ennakolta tai pyysi kuluttaja-asiamiehen apua yli 1 500 kuluttajaa, jotka olivat ottaneet joko Euro24:n tai J.W.-Yhtiöiden 2 000 euron luoton vuosina 2016–2019. Suurin osa ennakkoon ilmoittautuneista oli ottanut J.W.-Yhtiöiden Suomilimiitti-luoton.

Molempien luottojen todellinen vuosikorko on yli 300 prosenttia.

– On ihan tyypillinen tilanne, että henkilö nostaa 2 000 euron pikavipin, ja alle vuodessa hänellä voi olla pitkälti jo yli 4 000 euroa takaisin maksettavaa, Paula Hannula kuvaili toukokuussa (LM 26.5.2020).

Trendi on, että kuluttajat eivät riitauta kulutusluottojaan. Käräjäoikeuksissa tuomitaan jatkuvasti yksipuolisilla tuomioilla kalliita kulutusluottojen luottokustannuksia kuluttajien maksettavaksi.

Syyt siihen, miksi kuluttajat ovat passiivisia, on useita. Monen velka on jo niin iso, että oikeudenkäynnin kulutkin ovat suuri riski. Osalla ei ole mahdollisuuksia saada tai hakea lakiapua.

Suomessa ei ole vielä koskaan nostettu varsinaista ryhmäkannetta, vaikka lainsäädäntö on ollut voimassa reilut 10 vuotta. Ryhmäkanteen voi nostaa vain Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä