Kotimaa

Suomen Pankin pääjohtaja ja johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn. Kuva: Arttu Timonen

Suomen Pankki kirjelmöi Orpolle, johtokunnan mukaan keskuspankkikirjaukset lainvastaisia

Suomen Pankin johtokunta katsoo, että hallitusohjelman keskuspankkeja koskevat kirjaukset ovat ristiriidassa voimassa olevan eurooppalaisen ja kansallisen lainsäädännön kanssa. Suomen Pankin johtokunta kirjelmöi asiasta hallituksen muodostajalle, kokoomuksen Petteri Orpolle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Suomen Pankin johtokunta järjesti eilen ylimääräisen kokouksen, jossa perjantaina julkaistun hallitusohjelman kirjauksia käytiin läpi.

Suomen Pankin kirjelmässä, jonka on allekirjoittanut Suomen Pankin pääjohtaja ja johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn, sanotaan, että hallitusohjelman keskuspankkeja koskevat kirjaukset ovat ongelmallisia ja ristiriitaisia EU:n oikeuden ja Suomen lainsäädännön kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen Pankki kertoo lisäksi Twitterissä, että se katsoo tarpeelliseksi saattaa hallituksen muodostajan tietoon, että hallitusohjelman kirjaukset ovat ongelmallisia keskuspankin itsenäisyyden ja riippumattomuuden kannalta.

Keskuspankkeja koskeva kirjaus on hallitusohjelmassa kohdassa 9.1, jossa todetaan, että "hallitus seuraa ja pyrkii hallitsemaan Euroopan keskuspankin ja Suomen Pankin kautta valtiolle muodostuvaa rahoitusriskiä. Suomi ajaa no bailout -säännön toteutumista myös Euroopan keskuspankin tasolla. Suomi ajaa toimia, joilla rajataan eurojärjestelmän systeemiriskiä".

Suomen Pankki muistuttaa kirjelmässään, että keskuspankkien riippumattomuus ja itsenäisyys on turvattu Euroopan unionin toimintaa koskevassa sopimuksessa ja eduskunnan säätämässä laissa Suomen Pankista.

Euroopan keskuspankin tai kansallisen keskuspankin päätöksentekoelimen jäsen ei pyydä eikä ota ohjeita unionin toimielimiltä, elimiltä tai laitoksilta, jäsenvaltioiden hallituksilta eikä miltään muultakaan taholta, kerrotaan EKP:n verkkosivuilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laissa Suomen Pankista puolestaan sanotaan, että hoitaessaan Euroopan keskuspankkijärjestelmän tehtäviä Suomen Pankki tai sen toimielimen jäsen ei saa pyytää tai ottaa vastaan toimintaansa koskevia määräyksiä muulta kuin Euroopan keskuspankilta.

Suomen Pankin pääjohtajaa Rehniä ei tavoitettu sunnuntaina kommentoimaan asiaa STT:lle.

Kokoomuksen Petteri Orpo.

Tulevalta pääministeriltä Petteri Orpolta kysyttiin asiasta sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin kokoomuksen tulevat ministerit. Häneltä kysyttiin, aiotaanko kirjaus perua ennen kuin asia tulee eduskunnan käsittelyyn.

– Meidän lähtökohtamme on tietenkin se, että hallitusohjelma on perussopimusten mukainen ja jos siellä on joku virhe, se tietenkin pitää korjata, hän sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuleva ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi, että eiköhän kyse ole tulkinnasta.

– Ei ole tietenkään tarkoitus mennä EU:n perussopimuksia vastaan. Kun on kyse no bailout -kirjauksesta, se sitoo jo nykyisin myös Euroopan keskuspankkia, kyse ei ole mistään sen ihmeellisemmästä, hän sanoi.

Tuleva valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa, ettei ole ehtinyt perehtyä asian yksityiskohtiin.

– Näkisin, että kirjaus on ylipäätään poliittinen kannanotto, että valtio haluaa hallita omia riskejään ja tietenkin hallituksella on oikeus ja mielestäni myös velvollisuus edistää sellaista EU-politiikkaa, joka on Suomen edun mukaista, hän sanoi.

Hänen mukaansa kirjaus voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Euroopan unionissa pyritään ratkaisuihin, että eurojärjestelmän tasapaino säilyy.

Purralta kysyttiin vielä, eikö kohtaa pidä perua, jos Suomen Pankki katsoo sen lainvastaiseksi. Purra sanoi, että hän ei ottanut siihen kantaa. Hän sanoi, ettei ole ehtinyt perehtyä asiaan kunnolla, mutta hän ei pidä kirjausta niin suurena tai radikaalina kuin "uutisissa on annettu ymmärtää".

– Eiköhän tähän joku ratkaisu löydetä, hän totesi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä