Kotimaa

Suomen vastustama ennallistamisasetus hylättiin EU-parlamentin valiokunnassa

Mainualla entistetään entistä turvesuota. Kuva: Jussi Pohjavirta

Komissio on arvioinut, että asetus aiheuttaisi Suomelle suhteellisesti muita jäsenmaita korkeammat kustannukset. Kululaskelmiin liittyy yhä epävarmuuksia.

Paljon kohua herättänyt luonnon ennallistamisasetus ei etene EU-parlamentin ympäristövaliokunnasta. Valiokunnan äänet jakautuivat 44 puolesta ja 44 vastaan. Hyväksyminen olisi vaatinut enemmistöä äänistä.

Ympäristövaliokunta esittää siten, että parlamentin täysistunto äänestää komission esityksen hylkäämisestä. Äänestys on näillä näkymin heinäkuussa.

Suomi on vastustanut ehdotusta ja äänesti sitä vastaan, kun jäsenmaat muodostivat esitykseen kantansa viime viikolla ympäristöministerien kokouksessa. Myös nykyinen EU-puheenjohtajamaa Ruotsi vastusti sitä, samoin Puola, Hollanti ja Italia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mistä ennallistamisasetuksessa on kyse?

Lisää aiheesta

Komissio on arvioinut, että asetus aiheuttaisi Suomelle suhteellisesti muita jäsenmaita korkeammat kustannukset. Tämänhetkisen arvion mukaan kuluja tulisi Suomelle 750 miljoonaa euroa vuodessa. Kululaskelmiin liittyy yhä epävarmuuksia. Suomalaisessa keskustelussa asetusta ovat vastustaneet erityisesti metsäteollisuus ja MTK.

Ennallistamisella pyritään nopeuttamaan ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista takaisin luonnontilaan tai lähelle sitä. Asetus on osa EU:n strategiaa, jolla pyritään pysäyttämään luontokato vuoteen 2030 mennessä.

Komission viime vuonna antaman ehdotuksen tie nousi parlamentissa pystyyn, kun parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP kääntyi vastustamaan sitä. Ryhmään kuuluu Suomesta kokoomus. EPP:ssä heräsi huolia, että ennallistaminen aiheuttaa vaikeuksia maataloudelle. EPP haluaisi, että asetusehdotus hylättäisiin kokonaan ja komissio valmistelisi sen uusiksi. Tämä tarkoittaisi asetuksen merkittävää lykkääntymistä suunnitellusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa näki tiistain äänestystuloksessa selvän signaalin komissiolle. Hän on ollut kriittinen komission ehdotusta vastaan.

– Ensi kuun täysistunto tulee olemaan jännitysnäytelmä ja muutosehdotuksia tullaan tekemään viime metreille asti aivan valtava määrä. Lopputulos voi olla melko lailla mitä vain, mutta toki EPP-ryhmä edelleen ajaa asetuksen palauttamista komissiolle, Sarvamaa sanoi tiedotteessa.

Sarvamaan mukaan komissio on toiminut aloitteen käsittelyssä "suhmuroiden". Jos toimintatapa yleistyy, on se uhka eurooppalaiselle demokratialle.

– Totuus on se, että ryhmä oli kyllä alkukeväästä valmis neuvottelemaan ja EPP:n jäsenet, minä mukaan lukien, tekivät aloitteeseen satoja muutosehdotuksia. Raportin pääneuvottelija ei suostunut kuuntelemaan käytännössä mitään näistä ehdotuksista. Eihän se ole mitään demokratiaa. Johonkin pisteeseen oli vedettävä raja ja se piste oli nyt tässä, Sarvamaa sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parlamentin neuvottelukannan lopullisia neuvotteluja varten hyväksyy parlamentin täysistunto.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä