Kotimaa

Suomi on tilannut Pfizerilta noin 2,5 miljoonaa koronarokotetta – STM:n johtaja uskoo, että tammikuussa rokotetta saadaan yli 10 000 annosta

STM:n kansainvälisten asioiden johtajan Outi Kuivasniemen mukaan Suomi tulee saamaan kaikki tilaamansa 2,59 miljoonaa rokoteannosta. Hän kertoo, että rokotteiden toimitusaikataulu on kuitenkin yhä vahvistamatta. Rokotteita saadaan aluksi vain murto-osa kokonaismäärästä.

Suomi on tilannut Pfizer – BioNTechin koronarokotteita 2,59 miljoonaa annosta, kerrotaan Lännen Medialle sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM). Suomi on budjetoinut näiden ja muiden valmistajien rokotteiden hankintaan noin 200 miljoonaa euroa.

Belgian valtiosihteerin Eva De Bleekerin vahingossa twiittaaman taulukon mukaan Pfizer-Biontechin rokote maksaa EU-maille 12 euroa kappaleelta, joten Suomen osalta näiden rokotteiden hinnaksi tulisi yhteensä noin 31 miljoonaa euroa.

STM:n kansainvälisten asioiden johtajan Outi Kuivasniemen mukaan Suomi tulee saamaan kaikki tilaamansa 2,59 miljoonaa rokoteannosta. Hän kertoo, että rokotteiden toimitusaikataulu on kuitenkin yhä vahvistamatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotteiden hankintahinnan lisäksi kustannuksia aiheuttavat myös mahdolliset kuljetukset ja rokottamiseen tarvittava välineistö.

– Kuljetuskustannusten sisältyminen hintaan riippuu sopimuksesta. Rokottamistarvikkeet tarvittaneen useimpiin rokotteisiin, Kuivasniemi toteaa.

Ensin kaksi laatikollista

Ensimmäisessä, 26. joulukuuta saapuvassa erässä on vain noin 10 000 annosta rokotteita. Määrä riittää 5 000 ihmisen rokottamiseen.

– Lisäksi saamme viikoittaiset erät, joiden määrä vahvistuu ensi viikolla, Kuivalainen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtioneuvoston mukaan Suomi tavoittelee rokotusten aloittamista 27. joulukuuta, mikäli myyntiluvat ja toimitukset ovat kunnossa. Koko tilatun määrän toimituksessa tullee kestämään kuitenkin vielä pitkään.

– Kokonaismäärästä suuri osa on suunniteltu toimitettavaksi ensi vuoden kesään mennessä.

STM ei ota kantaa siihen, kuinka monta rokoteannosta joulu-, tammi-, ja helmikuussa mahdollisesti toimitetaan Suomeen.

– Tästä tulee tieto EU-maille ensi viikolla. En halua spekuloida.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko varmaa, että tammikuussa rokotteita tulee lisää yli 10 000 annosta?

– Näin uskomme ja meille on vakuutettu, Kuivasniemi kommentoi.

Hän ei kommentoi, saadaanko riskiryhmiä ja hoitohenkilöstöä rokotettua kokonaisuudessaan tammikuussa. Myöskään sitä ei kommentoida, kuinka paljon heille tarvitaan rokotteita.

– Nämä kysymykset menevät kansallisen rokotusohjelman puolella ja niihin olisi hyvä saada vastaus THL:sta.

– Emme voi vielä arvioida, koska nämä ryhmät saadaan rokotettua, kun ei ole vielä tietoa kaikkien rokotteiden osalta myyntiluvista ja toimitusten aikataulusta, Kuivasniemi kommentoi.

Modernasta päätös maanantaina

STM tekee päätöksen maanantaina toiselta rokotevalmistajalta eli Modernalta tehtävästä tilauksesta. Euroopan lääkevirasto (EMA) käsittelee Modernan myyntilupahakemusta 6. tammikuuta 2021.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL hakee parhaillaan Linkedin-sivuillaan henkilöä pandemiarokotteisiin ja pandemian hoitoon tarvittavien lääkkeiden hankintaan. Haku on meneillään, vaikka rokotukset alkavat todennäköisesti jo muutamien viikkojen kuluessa. Kuivasniemen mukaan THL on ollut tiivisti rokotehankinnoissa mukana.

– Tässä (rokotehankinnassa) on ollut todella paljon työtä ja se työ jatkuu.

Onko Suomi yhtä hyvässä asemassa kaikkien muiden EU-maiden kanssa eli tulemmeko saamaan väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon ja yhtä nopeasti rokotteita kuin muutkin?

– Kyllä, tämä on ollut tärkeä periaate EU-yhteistyöhankkeessa kaikilla mailla, Kuivasniemi viestittää.