Ulkomaat

Trumpin virkasyyte saanut taakseen myös republikaaneja – varapresidentti Pence ei kuitenkaan käynnistä erottamista

Jos oikeudenkäyntiin silti päädytään, senaatti voi pitää sen myös Trumpin virkakauden jo päätyttyä. Syyte koskisi todennäköisesti kiihotusta kapinaan.

Prosessi presidentti Donald Trumpin erottamiseksi toisaalta etenee ja toisaalta jumittaa Washingtonissa.

Varapresidentti Mike Pence kertoi tänään aamuyöllä Suomen aikaa, ettei aio käynnistää menettelyä presidentin saamiseksi pois virasta. Toisaalta useat muut tunnetut republikaanit ovat asettuneet virkasyytteen taakse.

Jos syyte kuitenkin nostetaan, Trumpista tulee Yhdysvaltojen historian ensimmäinen presidentti, jota vastaan menettely on aloitettu kahdesti virkakauden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viraltapanoa edellyttää edustajainhuone, joka hyväksyi asiaa koskevan aloitteen tänä aamuna Suomen aikaa. Siinä Penceä vaaditaan turvautumaan perustuslain 25. lisäykseen jo ennen kuin Trumpin presidenttikausi päättyy 20. tammikuuta. Syyte koskisi kiihotusta kapinaan.

Tästä varapresidentti siis kieltäytyi. Hän totesi pitävänsä prosessia tässä vaiheessa tarpeettomana ja arveli sen vain lisäävän maan poliittista kahtiajakoa.

Kieltäytymisen seurauksena edustajainhuone äänestää todennäköisesti jo tänään uudesta virkasyytteestä Trumpia vastaan.

Jos syyte nostetaan, se siirtyy edustajainhuoneesta senaattiin. Senaatti voi pitää oikeudenkäynnin myös sen jälkeen, kun demokraattipresidentti Joe Biden on jo aloittanut virassaan. Tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö senaattoreista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trumpin omasta puolueesta muiden muassa senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney ovat ilmoittaneet tukevansa virkasyytettä.

Väistyvä presidentti Donald Trump on todennut pitävänsä virkasyytevaatimuksia naurettavina.
Edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtaja Nancy Pelosi (keskellä) on ollut aktiivinen Donald Trumpin viraltapanoasiassa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä