Paikallisuutiset

Uuden virusmuunnoksen ehkäisemiseksi pakolliset terveystarkastukset myös Kainuun alueelle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sote-kuntayhtymän järjestämään pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka saapuvat alueiden rajanylityspaikkojen kautta maista, joissa on havaittu omikronin eli uuden koronavirusmuunnoksen leviämistä.

Aluehallintovirasto teki lauantain kiireellisen päätöksen, joka astui voimaan heti. Päätös on voimassa vuoden loppuun asti. Myös muut aluehallintovirastot tekivät samanlaisen päätöksen.

Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat maahantuloa edeltävästi 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu uutta koronavirusmuunnosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n maalistalla olivat lauantaina Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik ja Malawi. THL päivittää maaluetteloa sitä mukaa, kun uutta tietoa saadaan.

Aluehallintovirasto on tiedottanut asiasta toimivaltaisia viranomaisia, jotka ovat ryhtyneet tarpeellisiin toimiin omikron-variantin leviämisen torjumiseksi.

Päätöksiä tehdessään aluehallintovirasto otti huomioon sosiaali- ja terveysministeriön lauantaina antaman ohjauksen terveystarkastusten välttämättömyydestä koronaviruksen uuden muunnoksen leviämisen ehkäisyssä.

Uuden virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkemman tutkimustiedon puuttuessa virusmuunnoksen aiheuttamaan uhkaan tulee varovaisuusperiaatteen mukaisesti vastata tehokkailla toimenpiteillä. Aluehallintovirasto on arvioinut, että tilanteen vakavuudesta johtuen määräykset on syytä saattaa voimaan välittömästi.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on ollut Kainuun soten järjestämä maahantulijoiden vapaaehtoinen koronatestaus käynnissä joulukuusta alkaen. Testimahdollisuus säilyy edelleen kaikille Vartiuksesta maahan saapuville. Käytännössä nyt voimaan tuleva muutos koskee terveystarkastuksen pakollisuutta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä