Vähennä autoilua: ota käyttöön nämä kulkuvälineet

Oletko pohtinut vaihtoehtoa oman auton käytölle esimerkiksi kalliin polttoaineen tai autoilun epäekologisuuden vuoksi? Työmatkat tai liikkumisen lomareissuilla ja vapaa-ajalla voi hoitaa muillakin tavoilla. Nämä liikkumistavat ovat kävelemistä nopeampia vaihtoehtoja, mutta eivät silti aiheuta suurta hikoilua.

Sähköpyöräily sopii hyvin työmatkoille

Polkupyöräily on hyvä tapa lisätä liikuntaa arkeen ja liikkua muutaman kilometrin matkat esimerkiksi kodin ja työpaikan välillä. Sopivan polkupyörän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota rengaskokoon sekä pyörän keveyteen.

Jos pyöräilet usein pitkiä matkoja etenkin mäkisillä teillä tai polkeminen on liian raskasta nykyiselle kunnollesi, voisi sähköpyörä olla hyvä valinta. Sähköakun antaman avustuksen ansiosta pyöräily aiheuttaa vähemmän hikoilua, mikä voi olla tärkeää työmatkoja pyöräillessä. Sähköpyörän tärkein valintakriteeri on akku: suurempi ja tehokkaampi akku kestää pidempään ja jaksaa avustaa sinua polkemisessa paremmin. Muutoin sähköpyörä kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Työmatkapyöräilyyn asfalttitiellä sopii linjakas maantiepyörä tai citypyörä. Maastoajoon kannattaa valita maastopyörä. Jos yhdistät pyöräilyn juna- tai bussimatkaan, kokoontaitettava taittopyörä on kätevä vaihtoehto. Sähköpyörällä on kiva tehdä myös kesäisiä pyöräretkiä Suomen kauneimpiin kohteisiin.

Sähköpyörän huolto eroaa tavallisen polkupyörän huollosta lähinnä vain akun ja näyttöpaneelin sekä johtojen osalta. Ne kannattaa viedä säännöllisesti huollettavaksi ammattilaiselle.

Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata omiin tarpeisiisi sopivan sähköpyörän. Valikoimassa ovat muun muassa Ecobike-, Engwe- ja Tunturi-merkkiset sähköpyörät. Sähköpyörä saattaa olla tavallista polkupyörää kalliimpi, joten uutta pyörää kannattaa metsästää sesonkialennuksesta tai esimerkiksi Black Friday 2024 -kampanjasta. Tarkista myös tarjouslehdet hyvien tarjousten varalta.

Sähköpotkulauta on näppärä kulkuväline vapaa-aikaan

Jos haluat pienikokoisen kulkuvälineen, jolla liikkuminen sujuu ilman hikoilua, voisi sähköpotkulauta olla sopiva valinta. Suurimmilla kaupunki- ja lähiöalueilla vuokrattavan sähköpotkulaudan voi saada helposti käyttöönsä vain nappaamalla sellaisen kadunvarresta ja maksamalla käytöstä mobiilisovelluksen kautta.

Oman sähköpotkulaudan myötä olet riippumaton vuokrausfirmojen potkulaudoista. Voit ajaa minne tahansa milloin tahansa ja maksat käytöstä vain akun lataukseen tarvittavan sähkön verran. Kokoontaitettavan sähköpotkulaudan voit napata mukaan junaan tai bussiin ja säilyttää sitä sisätiloissa esimerkiksi työpaikan takahuoneessa.

Vieläkin pienikokoisempi ja ulkomuodoltaan futuristisempi kulkuväline on tasapainoskootteri tai englanninkieliseltä nimeltään hoverboard. Tasapainoskootterin päällä ollaan seisoma-asennossa ja laitetta ohjataan kehon painopistettä muuttamalla. Tasapainoskootteri kulkee alle 15 km/h vauhtia, joten se rinnastetaan liikenteessä jalankulkijaan. Pienikokoinen tasapainoskootteri auttaa kuitenkin lyhentämään matka-aikaa.

Kaupunkilomalle tasapainoskootteri tai kokoontaitettava sähköpotkulauta ovat oivia kulkuvälineitä, joilla pääset tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin näppärästi. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on kokoontaitettavia sähköpotkulautoja esimerkiksi Xiaomi- ja Segway-merkeiltä. Pääkaupunkiseudulle suuntautuvan kaupunkiloman majoituksen voit varata hotellit Helsinki -sivulta.

Hyödynnä julkisia liikenneyhteyksiä ja kimppakyytejä

Jos välimatka on liian pitkä pyöräilylle tai potkulaudalle, on vaihtoehtona vaihtaa oma auto esimerkiksi julkiseen liikenteeseen. Isoimmissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii useimpiin kaupunginosiin riittävän hyvin, jotta voit korvata ainakin osan autoilusta bussilla, lähijunalla tai raitiovaunulla.

Nykyään ovat yleistyneet niin sanotut liityntäparkit: voit ajaa kaupunkiliikenteen pysäkille tai juna-asemalle autolla, jättää auton parkkiin ja siirtyä jatkamaan matkaa julkisella liikennevälineellä. Matka-aika yleensä pitenee jonkin verran, mutta hyvä puoli on se, että voit hyödyntää matkan esimerkiksi lukemiseen tai etätyöskentelyyn autolla ajamisen sijaan.

Sosiaalisen median ja eri sovellusten myötä voit hyödyntää paremmin myös kimppakyytejä. Esimerkiksi Facebookista löytyy kimppakyytiryhmiä eri matkaväleille ja kyyti kustantaa yleensä bensarahan verran. Tunnetuin kyytisovellus on Uber, joka toimii osassa Suomen kaupungeista. Uber-kuljettajalta toimivalta vaaditaan taksiluvat, joten ihan kuka tahansa ei voi yhtäkkiä ruveta kuskiksi sovelluksen kautta.

Mikäli tarvitset autoa harvoin, mutta säännöllisesti esimerkiksi loma- tai mökkimatkoille, voit laskea, tulisiko auton vuokraaminen edullisemmaksi verrattuna auton omistamiseen. Vuokratun auton sijaan laina-auto voi olla esimerkiksi oman taloyhtiön tai työpaikan yhteiskäyttöauto. Yhteisen auton hankkiminen voi olla fiksu idea myös vaikkapa kaveriporukan tai sisarusten kesken.