Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Hyödynnetään osaaminen täysimääräisesti

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto aloittaa työnsä pian. Meillä Kainuussa on jo kokemusta maakunnallisesti järjestetyistä palveluista, mutta kehitettävääkin riittää.

Haluan tuoda esiin niiden asiantuntijoiden näkökulmaa, jotka eivät ole suoraan julkisen sektorin palveluksessa. Kainuussa toimii monia hoitajia, sosionomeja, terapeutteja, valmentajia, kouluttajia, kehittäjiä, vertaistukiohjaajia, ja muita ammattilaisia sekä vapaaehtoisia kolmannella sektorilla.

Seurakunnissa, yhdistyksissä, sekä potilas-, sosiaali- ja turvallisuusalan järjestöissä on paljon ihmisiä, jotka tekevät arvokasta työtä kainuulaisten hyvinvoinnin eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erilaisissa hankkeissa on kehitetty monia toimintoja ja palveluita, joilla ihmisten hyvinvointi ja toimintakyky lisääntyvät, ja veronmaksajien rahat säästyvät. Näitä on kuitenkin jouduttu ajamaan alas, koska niihin ei vain ole löytynyt Kainuun soten koko budjettiin nähden pieniäkään summia.

Joitakin suunnitelmia on jätetty kokonaan toteuttamatta, koska Kainuun sote ei ole halunnut tehdä yhteistyötä edes maksutta tarjottujen kehittämishankkeiden tai toimintojen kanssa. Tämä tarkoittaa, että Kainuuseen saatuja, esimerkiksi ESR-hankerahoja tai STEA-rahoituksia on käytetty turhaan kehittämistyöhön, tai jouduttu jättämään kokonaan käyttämättä. Samalla noista toiminnoista hyötyvät ihmiset ovat hakeutuneet kalliimpiin palveluihin tai tipahtaneet yhteiskunnan ulkosyrjälle.

"Myös heikoimmassa asemassa olevien kainuulaisten ääni tulee kuuluviin."

Kolmas sektori tulee ottaa mukaan tasavertaisena kumppanina, ja kuunnella aidosti näiden asiantuntijoiden kokemuksia, näkemyksiä ja kehittämisehdotuksia. Tätä kautta myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kainuulaisten ääni tulee kuuluviin.

Yhdessä voidaan saada aikaan paitsi ennennäkemättömän hienoja toiminta- ja palvelukokonaisuuksia, joista ihmiset saavat apua ja tukea, myös kauan kaivattuja säästöjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä vaatii kuitenkin hyvinvointialueen organisaatiolta entistä avoimempaa suhtautumista ja sen ymmärtämistä, että kolmas sektori on todella laaja ja monitoimijainen, runsaasti myös sosiaali- ja terveysalan osaamista tarjoava joukko, jonka asiantuntemus ei tule nykyisillä yhteistyömuodoilla koko potentiaalissaan hyödynnetyksi.

Hyvinvointialueen kannattaa hyödyntää kaikki tarjottu apu, jotta kainuulaiset saavat jatkossa entistä parempia palveluita entistä edullisemmin.

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä