Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Hyvinvointialueen työntövoima

Olemme puhuneet jo pitkään Kajaanissa sekä Kainuun hyvinvointialueen suunnitelmissa veto- ja pitovoimasta. Paljon on olemassa hienoja suunnitelmia siitä, miten asiat pitäisi hoitaa, jotta tälle alueelle saataisiin lisää työvoimaa eri aloille. Voitaneen todeta sekin, että eri virkamiehet ovat tehneet kovasti töitä, jotta suunnitelmat toteutuisivat.

"Työntövoima" -ajatus lähti liikkeelle 1.12. Kainuun Sanomassa olleesta artikkelista "Pieni palkka karkottaa Kainuusta". Vetovoima vaihtuu työntövoimaksi jo pelkän palkan kuultuaan.

Jokilaakson ja Lapin pelastuslaitokset maksavat pelastajille 10 prosenttia ja palomestareille jo 15 prosenttia parempaa palkkaa. Ei tarvitse kauan miettiä minne hakeutuu töihin, jos muut veto- ja pitovoimatekijät ovat samaa luokkaa kuin täällä Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen tavoitteena on perus- ja erityistason palvelujen entistä parempi yhteentoimivuus, samoin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja pelastustoimen palvelujen saumattomuus.

Yhtenä tavoitteena on myös hillitä kustannusten kasvua, joten yhteentoimivuus sekä saumattomuus nousee tärkeään rooliin. Vanhalle ajattelutavalle pitää jokaisen toimijan viimeistään nyt antaa "huutia".

"Vanhalle ajattelutavalle pitää jokaisen viimeistään nyt antaa huutia."

Minulla on sellainen käsitys, että pelastajat ovat tottuneet joustamaan palvelutehtävissään ja ovat valmiita oppimaan sekä tekemään uutta, kunhan se järkevästi sopii heidän perustehtäviin ja siitä saa korvauksen.

Kirjoitin melkein vuosi sitten pelastuspalvelujen hintalapusta hyvinvointialueen rahoitukseen. Laskelmissa vuoden 2022 alussa se oli muutaman prosentin luokkaa, nyt talousarvio-ohjeistuksessa esitetään akuuttihoidon ja pelastuspalvelujen yhteiseksi osuudeksi alle 10 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edelleen olen sitä mieltä, että pelastustoimella on tärkeä tehtävä onnettomuuksien ehkäisemisessä, niihin varautumisessa sekä pelastustoiminnassa onnettomuuden sattuessa. Pelastuslaitokset tukevat kuntia mm. valmiussuunnittelussa sekä järjestävät turvallisuuskoulutusta.

Esitän tässä vakavan haasteen meille poliittisille päättäjille, virkamiehille ja kaikille niille, jotka yrittävät saada tänne ammattipelastajia; käydään tutustumassa heidän vaativaan työhönsä.

Riskit kasvavat, mikäli pelastuslaitoksilla on jatkuvasti alimiehitys Kainuussa sekä vuoden 2023 alusta hyvinvointialueellamme.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veijo Moilanen (kd.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä