Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Liikettä Niveliin

Kajaanin kaupunki laati vuonna 2021 Liiku Kajaanissa -liikkumisohjelman, jonka tarkoituksena on edistää kaiken ikäisten kaupunkilaisten aktiivisempaa liikkumista.

Kysymys kuuluu: saako mikään ohjelma meitä kajaanilaisia ihmisiä liikkumaan enemmän?

Liikkumisohjelman toimenpiteitä on pyritty viemään aktiivisesti käytäntöön myös vuoden 2022 aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ympäristötekninen lautakunta käsitteli 24.5.23 nuorten sekä seniori-ikäisten parempaan liikkumiseen tähtääviä ratkaisuja.

Junioriranneke 7‒17-vuotiaille maksaa 50 euroa per puoli vuotta tai 95 euroa per vuosi, ja senioriranneke yli 65-vuotiaille on saman hintainen. Molemmat rannekkeet sisältävät Kaukaveden uinnin ja kuntosalin, Kajaanihallin kuntosalin ja kentät, jäähallin yleisöluisteluvuorot sekä Otanmäen maauimalan ja urheilutalon kuntosalin.

Rannekkeet tulevat voimaan vuoden 2024 alusta.

Saako mikään ohjelma meitä kajaanilaisia ihmisiä liikkumaan enemmän?”

Kyselyn perusteella ajanpuute oli noin puolella vastaajista selvästi yleisin syy, joka esti liikkumisen. Motivaation puuttuminen oli myös yksi yleinen syy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanissa on kaksi tuntia enemmän aikaa vuorokaudessa kuin ruuhka-Suomessa, ehkä tästä voisi nipistää yhden tunnin liikkumiseen. Motivaation puutetta on vaikeampi selättää.

Pitäisi pystyä ottamaan itseä niskasta kiinni tai sitten löytämään liikunnasta itselle todellista hyötyä esimerkiksi terveyteen, jaksamiseen, painonhallintaan, parempaan yöuneen ja niin edelleen.

Kainuu loistaa tilastoissa Suomen vähiten liikkuvana maakuntana, ja kajaanilaisista 20‒54-vuotiaista aikuisista ainoastaan noin 12 prosenttia harrastaa liikuntaa suositusten mukaisesti.

Allekirjoittanut arvelee kuuluvansa siihen joukkoon, jonka pitäisi panostaa hieman enemmän liikkumiseen, vaikka tavallista arkiliikuntaa tuleekin varsinkin kesällä ruohonleikkuun, pilkkeiden tekemisen ja koiran ulkoittamisen merkeissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kela-kortistakin löytyy ICD-10 merkintä, joka oikeuttaa hankkimaan edullisemmin Kaukaveden uimahalliin ja kuntosaliin oikeuttavan rannekkeen. Silti kaikki liikunta lähtee itsestä, harvalla meistä on henkilökohtaista valmentajaa, joka hieman kannustaa ja kehoittaa.

Puitteet liikkumiseen Kajaanissa ovat erinomaiset. Lähimetsät ja puistot ovat kävelymatkan päässä, ulkokenttiä löytyy erilaisten palloilulajien harrastamiseen. Uintipaikat ovat kohtalaisen matkan päässä, ja jo edellä mainitut hallit ovat jokaisen käytettävissä.

Toivon jokaiselle kajaanilaiselle ja kainuulaiselle virkistävää kesää. Liikutaan ja harrastetaan ainakin omaksi iloksi, muistetaan myös levätä ja ladata akkuja.

Veijo Moilanen (kd.)

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuuston jäsen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä