Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Säästöjä, strategiaa ja rakennussuunnitelmia

Tätä kirjoittaessa olen onnellisesti ansaitulla kesälomalla. Viimeisen vuoden aikana itsellä ollut melko monta rautaa tulessa. Työkiireet, lisäopinnot ja luottamustoimet + muu arki.

Valtuustossa mainittavimpina asioina ovat olleet kaupunkistrategia ja sopeuttamissuunnitelma. Molemmissa suunnitelmissa on toisiinsa liittyviä tekijöitä, jotka pitäisi muistaa laadittaessa kumpaa tahansa, ettei aleta syömään suunnitelmia toisesta päästä.

Onneksi sopeuttamissuunnitelmaa käsiteltäessä järki voitti ja paikalliset päiväkotiyrittäjät saavat huokaista ainakin toistaiseksi. Strategiassa hehkutetaan muun muassa yrittäjämyönteisyyttä ja helppoa arkea, joita vastaan esiopetuksen kunnallistaminen sotii. Toki aina sopeuttamistoimissa tulee purnattavaa heiltä, joita toimet koskevat ja se on ymmärrettävää. Vaikeita juttuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta ei ole mistään kotoisin, ettei ole kunnollisia laskelmia tai väitetään, että homma olisi käyty paikallisten toimijoiden kanssa läpi, vaikkei olekaan. Jospa ei enää tulevaisuudessa vedota kiireeseen ja tämä olisi loppuun käsitelty.

"Asioita kysyttyäni, vastaukset tulivat nopealla vasteajalla."

Mutta se siitä. Olen muuten miettinyt, että jos rakennuttaisi talon Kajaaniin. Aloin listaamaan kululaskelmaa mahdollista projektia varten. Kaupungilla voisi olla tällaisista projekteista haaveileville jonkinlainen valmis paketti ja/tai hinnasto. Paketti, joka sisältäisi tarvittavat palvelut, kuten maaperätutkimuksen, perustamistapalausunnon, tarvittaessa tonttien lohkomiset ja yhdistely, liittymät, tarvittavat valvojat ja mitä näitä nyt on.

Edellä mainitut vaikka ostopalveluna tai kaupungin omien palveluiden kautta, mikäli palveluita on tarjota. Kaupungin sivuilta kyllä joitain ohjeita löytyy. Kuluja laskettaessa on todella työläs kysellä sähköposteilla ohjeita ja hintoja, varsinkaan kun ei tiedä noista byrokratian rattaista mitään.

Täytyy mainita kuitenkin, että kaupungilta asioita kysyttyäni, vastaukset tulivat nopealla vasteajalla ja oltiin halukkaita auttamaan. Kiitos siitä. Mutta jätetään asia hautumaan. Tonttitarjonnastakin voisin antaa palautetta, mutta loppuu merkit, niin palataan siihen seuraavalla kerralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopuksi toivotan kaikille hyvät kesät ja muistakaa osallistua Kajaanin kesätapahtumiin, niin saadaan kaupunkiin eloa ainakin kesällä. Kannattaa myös ehdottomasti mainostaa tapahtumia ulkopaikkakuntalaisille tutuillekin.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä