Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Vakituista asumista rannoille

Kuulin viime vuoden aikana kolmelta eri henkilöltä melko identtiset kertomukset, että oli päätynyt rakentamaan talonsa jonnekin muualle, kun Takkarannantien varteen ei saa rantatontille rakennuslupaa. Kaava on tietysti kaava eikä metsäksi osoitetulle palstalle voi lupaa kysymättä rakentaa, mutta tässä vaiheessa pitäisi astua poliittisen ohjauksen esiin. Kaavoitusviranhaltijoita voitaisiin ohjata myöntämään poikkeuslupia paljon nykyistä helpommin sellaisille alueille, joissa koulukyydin pysäkit ovat jo tällä hetkellä kävelymatkan päässä.

Kylän yhteiset vesijohdot tai viemärit eivät ole kaupungin kannalta välttämättömiä edellytyksiä vakituisen asunnon rakennusluvan myöntämiseen, koska niiden puuttuessa asukas rakentaa itse kaivot ja putket ja maksaa itse umpikaivon tyhjennyksen. Pidemmällä ajanjaksolla lisärakentaminen myös edistää vesi-, viemäri- ja laajakaistaverkostojen laajentumista haja-asutusalueilla.

"Selkeillä pelisäännöillä toimiva sujuva poikkeuslupien myöntäminen saa kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan."

Poikkeuslupien kautta tapahtuva rakentaminen kuulostaa äkkiseltään hallitsemattomalta, mutta sekin voi tapahtua yhdessä hyväksyttyjen aluerajausten ja periaatteiden puitteissa. Kaavoittaminen on kyläänsä kohti muutamien vuosittaisten rakentamishaluisten palvelemiseen liian hidas väline ja toisaalta etukäteen kaavoittaminen menee helposti hukkaan, kun maanomistajat eivät myy kaavoitettuja tontteja ehkä koskaan. Selkeillä pelisäännöillä toimiva sujuva poikkeuslupien myöntäminen saa kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapaa-ajan asunnon muuttamisessa vakituiseksi asunnoksi on sama tilanne. Jos ollaan koulukyytien ja kotihoidon reittien varrella, niin kaupungin puolesta ei pitäisi taloudellisia esteitä olla. Tällä hetkellä moni pitää kaupunkiasuntoa vain sen takia, ettei voi siirtää vakituisen asumisen osoitetta mökille. Tämäkin asia korjautuisi samalla, kun rantarakentamisen poikkeuslupakäytäntö saataisiin sujuvaksi.

Jospa tällä valtuustokaudella saadaan strategiat ja rantarakentamisen alueelliset ohjeet valtuuston enemmistön tuella siihen malliin, että päästään jo tonttikaupoille, rakentamaan ja muuttoilmoituksia tekemään. Nuasjärven, Kajaaninjoen, Sokajärven ja Oulujärven rannat houkuttelisivat rakentamiselle avautuessaan muuttajia kauempaakin. Hienot tontit auttaisivat niin yritysten kuin julkisen sektorin työvoiman rekrytointia ja pysyvyyttä Kajaanissa.

Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä