Koti-Kajaani

Valtuustosta viisaita: Varuskuntakaupunki – "Kainuun prikaatia tulee esittää ja vaatia Naton yhdeksi merkittäväksi toimijaksi"

Kainuun prikaati on tänä vuonna vaikuttanut maakunnassa jo 60 vuotta, siitä lähtien, kun Pohjois-Savon prikaatin etukomennuskunta saapui viimeistelemään muuttoa Hoikankankaalla Kajaanissa v. 1962.

Kainuun prikaatin varuskunnan perustamisesta käytiin aikoinaan suurtakin kilpailua kuntien välillä ja eri maakunnissa, koska ajateltiin sen tuovan hyvää piristystä yhteisöille taloudellisesti ja tuovan lisähyötyjä asukkaille.

Tämä on aivan totta ja Kainuun prikaatin maine erinomaisena palveluspaikkana kuuluu kauas ja on tuonut paikalle jopa Venäjän tarkastuskäynnin väen v. 2010 ihmettelemään, miten muka varusmiesjohtaja kykenee johtamaan ammuntoja näin korkealaatuisesti. Prikaatin henkilökunta tuo verotuloja, yhteistyökumppanit työpaikkoja ja yrityksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onhan se myös täydellinen markkinointikanava kaikille ympäri Suomea saapuville varusmiehille ja naisille. On kuitenkin aika pohtia tulevaisuuden näkymiä, jotka muuttavat Kainuun ympäristöä.

Liittyminen puolustusliitto Naton jäseneksi muuttaa varmasti Kainuun prikaatin roolia ja tätä muutosta on myös edistettävä Kainuun päättäjien toimesta. Maakuntavaltuuston seminaarin työryhmässä pohdittiin Kainuun saavutettavuutta ja miten tulemme parantamaan tätä pohjaa tukemalla ihmisiä, yrityksiä, teollisuutta ja nyt myös puolustusvoimia.

Kainuulaisten edustajien on syytä edistää raideliikenteen rakentamista, kunnossapitoa ja lisääntyvää käyttöä tulevaisuutta ajatellen. Laaja rataverkko tarjoaa mahdollisuudet raskaanteollisuuden, henkilöliikenteen ja puolustusvoimien tarpeisiin ja näihin on varmasti rahoituksetkin kunnossa, kun miettii kokonaisuutta.

Rahoituksethan myönnetään huoltovarmuuden, turvallisuuden, vihreän siirtymän, erityisaseman, tasa-arvon ja saavutettavuuden mukaan. Olemmeko jossain tässä ryhmässä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Tiet kuntoon, jumalauta!"

Tieliikenne vaatii myös osansa projekteista, koska kainuulainen tarvitsee edelleen autoa töihin, harrastuksiin, sosiaalisiin kanssakäymisiin tai matkusteluun. Huoltovarmuus kasvaa ja paranee hyvän tiestön myötä oleellisesti. Olisi se bensa tai sähkö, niin tiet kuntoon, jumalauta!

Lentoliikenne on pidettävä toiminnassa, koska se mahdollistaa nopeat käynnit pääkaupungissa ja sieltä päin täällä käy myös eri alojen asiantuntijoita töissä muun muassa teollisuuden erikoisosaajia, lääkäreitä, poliitikkoja ja ehkäpä Natoupseereja.

Lentokentän ja sen liikenteen turvaaminen palvelee siis Kainuuta merkittävästi.

Kainuun prikaatia tulee esittää ja vaatia Naton yhdeksi merkittäväksi toimijaksi, koska sen vaikuttavuus on merkittävä valtakunnan puolustuksen osalta. Vastuualue on kolmannes Suomen pinta-alasta ja varusmiesmäärältään yksi maavoimien suurimmista joukko-osastoista. Alueella toimii n. 3000 ihmistä yhteensä laskettuna varusmiehet, henkilökunta ja yhteistyökumppanit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Prikaatin laajennus toisi työtä, investointeja, ihmisiä, teknologiaa ja erilaista osaamista koko maakunnalle niin siviili, kuin sotilaspuolelle. Rauhanturvaajana ja aktiivisena reserviläisenä toivon kovasti Kainuun prikaatin rooliin näkyvämpää toimintaa kaikkien kaupunkilaisten iloksi. Olemme varuskuntakaupunki ja sen tulee näkyä kansallisena ylpeyden aiheena.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.29

Tuukka Karjalainen (ps.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä